Chris Stessens

Moeizame instroom voor 50.000 Graspop-bezoekers, Guns N' Roses sluit eerste dag af

De bezoekers van Graspop moesten gisteren heel wat geduld uitoefenen vooraleer ze op het festivalterrein konden. Dat kwam onder meer door de nog steeds verhoogde veiligheidsmaatregelen. De eerste dag lokte bovendien een massa volk: alle 50.000 tickets waren verkocht. En dat had vooral te maken met de komst van Guns N' Roses. 

Festivalgangers moesten twee tot zelfs drie uur aanschuiven om binnen te geraken. Elf Belgische festivals hebben beslist om de veiligheidsmaatregelen als gevolg van de terreurdreiging dit zomerseizoen op niveau 3 te houden. Ook al heeft OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, het potentiële gevaar op niveau 2 bepaald. "Als wij vertrekken vanuit niveau 2 en OCAD de week voor de start van het festival door een of andere gebeurtenis overschakelt op niveau 3, dan kunnen wij daar niet meer op inspelen", zeggen de organisatoren van Graspop. "Daarom hanteren wij een terreurdreiging van niveau 3. Die beslissing hebben we weldoordacht genomen."

De gevolgen lieten zich raden: betonnen blokken bij de toegangswegen, metaaldetectoren en fouilleringen. Die draconische veiligheidsmaatregelen waren op zich niet nieuw, maar ze leidden wel tot ongewoon lange wachttijden. Een combinatie van factoren, stellen de organisatoren.

"Normaal is Graspop een driedaags festival en openen we de camping op de vooravond van de eerste dag. De editie 2018 is de eerste met vier dagen. De camping hebben we deze keer donderdagmorgen geopend. We hebben een extra ingang geïnstalleerd maar die werd veel te weinig gebruikt. Blijkbaar is die extra passagemogelijkheid niet goed doorgedrongen tot de bezoekers met combiticket festival/camping."

Een derde factor is de spreiding van de opkomst van de festivalgangers, waar de organisatoren uiteraard weinig of geen vat op hebben. De deuren zwaaiden al open om 9 uur. "We wisten natuurlijk dat er een toeloop van 50.000 mensen ging zijn. We hadden gerekend op meer spreiding tijdens de dag. Dat hebben we wat verkeerd ingeschat. Vanuit de controletoren hebben we meteen een analyse gemaakt, want we willen lessen trekken uit de lange wachttijden aan de hoofdingang."

(Lees voort onder de foto.)

Guns N' Roses feestelijke afsluiter van eerste festivaldag

Het gros van de 50.000 festivalgangers was duidelijk met maar één doel naar Dessel afgezakt: het slotconcert van Guns N' Roses, dat even na 22 uur van start ging. De Amerikaanse hardrockband heeft met een urenlang concert tot na middernacht de eerste festivaldag van Graspop Metal Meeting in Dessel feestelijk afgesloten. 

Als opwarmer voor het hardrockicoon mocht Ghost het hoofdpodium betreden. De Zweedse groep wordt her en der bestempeld als kroonprins van de metal, nu heel wat levende legendes richting pensioenleeftijd stormen.

Chris Stessens

Meest gelezen