Iconische Brechtse villa Nottebohm in alle stilte gesloopt

De villa Nottebohm in Brecht is gesloopt. De Amerikaans regisseur Tim Burton gebruikte het gebouw bijna voor zijn film "Miss Peregrine’s home for peculiar children". Het gebouw vormde wel de inspiratie voor het boek waarop de film op gebaseerd is. De film werd uiteindelijk in Brasschaat opgenomen.

Het gaat om een verlaten kasteeltje in Brecht, gebouwd begin vorige eeuw. Het ziet eruit als dé perfecte horrorvilla, helemaal door groen overwoekerd. Auteur Ransom Riggs haalde in het kasteel zijn inspiratie voor zijn boek "De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine" dat in 2016 als "Miss Peregrine’s home for peculiar children" werd verfilmd door de bekende regisseur Tim Burton, met Eva Green in de hoofdrol. Lang was het plan om ook in de villa Nottebohm te filmen, maar uiteindelijk is de film gedraaid in Brasschaat.

(lees verder onder de foto)

Zo zag het gebouw er in de film uit
� 2016 by EntertainmentPictures

"We hebben geprobeerd de sloop tegen te houden, maar dat is niet gelukt", zegt een teleurgestelde burgemeester van Brecht Luc Aerts. "Het is toch een stukje erfgoed. We hadden eerder een sloopvergunning geweigerd, maar de eigenaars zijn in beroep gegaan bij de provincie. Uiteindelijk hebben zij de sloop dan toch goedgekeurd, waarschijnlijk omdat de familie een toch wel serieuze leegstandsheffing moest betalen."

Het kasteeltje was ook bekend bij zogenoemde urban explorers, mensen die meestal verlaten gebouwen bezoeken en fotograferen of filmen. 

Meest gelezen