Videospeler inladen...

Italië weigert opnieuw reddingsschip met migranten

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini heeft opnieuw geweigerd om een reddingsschip met migranten te laten aanmeren in de Italiaanse havens. Het schip is van de Duitse hulporganisatie Lifeline, maar vaart onder Nederlandse vlag. Italië heeft eerder deze maand ook al het schip de Aquarius geweigerd met 629 migranten aan boord.

"Als het Nederlandse schepen zijn en ze hebben de Nederlandse vlag, neem dan je hele vracht mensen naar Nederland, Gibraltar, het Verenigd Koninkrijk, Spanje of Frankrijk. Wat je maar wil. Neem de lange route maar", dat zei de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini in een videoboodschap op Facebook. "Deze nephulporganisatie zal niet meer op Italiaanse bodem komen", voegde hij eraan toe.

 "Het schip van de ngo Lifeline opereert in Libische wateren, in strijd met alle regels, met het internationaal recht, door migranten aan boord te nemen terwijl de Libisch kustwacht aan het tussenkomen was", zo zegt de Italiaanse minister van Transport, Danilo Toninelli.

"Ze hebben 250 slachtoffers van een schipbreuk opgepikt ook al hebben ze niet de technische middelen om voor hun veiligheid of de veiligheid van de bemanning in te staan", voegde de minister eraan toe. Hij wil de Lifeline en een ander schip in beslag nemen om te kijken of hun Nederlandse vlag en hun nationaliteit met elkaar overeenstemmen.

"Illegale pushback naar Libië"

Axel Steier, woordvoerder van de ngo Lifeline, zei dat de migranten niet veilig zouden zijn als men ze terug naar Libië had gebracht. Er zouden veertien vrouwen en vier jonge kinderen aan boord zijn. “We wilden niet wachten op de Libische kustwacht omdat de mensen in gevaar waren. Wachten op de Libiërs zou een illegale pushback  zijn naar een land waar ze niet veilig zijn”, zei hij nog. 

Geen Nederlands schip

De Lifeline is een schip van een Duitse hulporganisatie met dezelfde naam. Het vaart onder Nederlandse vlag, maar staat niet in Nederland geregistreerd. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laten weten. Aan het schip wappert wel een Nederlandse vlag, waarmee de eigenaar doet alsof het schip in Nederland is geregistreerd.

Om in Nederland te worden geregistreerd, moet een schip worden aangemeld bij het Kadaster. Pas als dat is gebeurd, kan de eigenaar een zogeheten zeebrief aanvragen, waarmee het schip mag varen op internationale wateren, zoals de Middellandse Zee.

Als de Lifeline niet in Nederland is geregistreerd, krijgt het geen zeebrief en mag het dus niet als Nederlands schip de zee op. Het is niet bekend of de Lifeline elders is geregistreerd. 

Europees migratiedossier

Eerder had de Italiaanse vicepremier gezegd dat hij niet meer zou toelaten dat reddingsschepen met migranten zouden aanmeren in Italiaanse havens. In Italië zijn er sinds 2014 al meer dan 640.000 vluchtelingen aangemeerd, het land huisvest momenteel 170.000 asielzoekers.

De harde aanpak van de nieuwe Italiaanse regering inzake reddingsschepen maakt migratie opnieuw een dwingend punt binnen Europa. In Brussel wordt zondag een minitop gehouden om het migratiedossier te bespreken., voorafgaand aan een volwaardige top die op 28 en 29 juni plaatsvindt, ook in Brussel. 

VIDEO: "Breng ze naar Nederland", zei de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini over het nieuwe schip met vluchtelingen voor de Italiaanse kust.

Videospeler inladen...

Meest gelezen