Supplied by WENN.com

Koko, de gorilla die duizend woorden kende, is overleden

In Californië is de gorilla Koko in haar slaap overleden. De aap werd wereldwijd beroemd door haar uitgebreide kennis van gebarentaal. Zij werd 46 jaar.

Koko werd geboren in de zoo van San Francisco. In 1972 begon de dierenpsycholoog Francine Patterson de gorilla gebarentaal bij te brengen. Koko kende ongeveer duizend woorden. Ze was te zien in talrijke reportages die haar beroemd maakten. In oktober 1978 stond ze op de cover van National Geographic, waar ze een foto van zichzelf neemt terwijl ze in een spiegel kijkt.

Koko werd ook beroemd door haar affectie voor een katje, dat ze "All Ball" noemde. De twee dieren figureerden in het kinderboek "Het poesje van Koko" dat een klassieker is geworden. Toen de kat overleed was Koko maandenlang verdrietig. De gorilla interesseerde zich ook in schilderen en nam zelfs deel aan internetgesprekken met haar talrijke fans.

(lees verder onder de video)

"Het taalvermogen van Koko en haar empathie hebben de geest en het hart van miljoenen mensen geopend", zegt de stichting Gorilla Foundation die het dier volgde. "Ze was zeer geliefd en we zullen haar erg missen."

Ook de intussen overleden acteur Robin Williams heeft Koko ontmoet.

Meest gelezen