AFP

Masai-herders in Tanzania bedreigd door luxesafari's

De regering in Tanzania zou de inheemse bevolking in gevaar brengen door luxesafariparken op hun grondgebied toe te laten. Dat blijkt uit een recent uitgebracht rapport van het Oakland instituut. De inheemse bevolking in Tanzania moet wijken voor grote buitenlandse bedrijven die azen op ecotoerisme.   

In Loliondo zijn de laatste jaren al tienduizenden Masai-herders verdreven van hun grondgebied.  Volgens het rapport van het Oakland Instituut werd de plaatselijke bevolking aangevallen, beledigd en gearresteerd. Buitenlandse bedrijven zijn steeds meer geïnteresseerd in het Serengeti nationaal park.  Vooral het Amerikaanse Thomson Safaris en Otterlo business Corporation, dat jachtexcursies organiseert voor rijke families uit de Verenigde Arabische Emiraten, liggen onder vuur voor hun aanpak om meer plaats te maken voor ecotoerisme.  

In het Serengeti park zijn al zeker 114 traditionele woningen in brand gestoken in 2015 en nog eens 185 in augustus vorig jaar. Bovendien kampt de plaatselijke bevolking regelmatig met aanvallen, beledigingen en arrestaties. Volgens de lokale media zouden al 20.000 Masai zonder woning zitten.  De herders verliezen meer en meer land zonder recht op een proces of op een compensatie.

De plaatselijke bevolking eist nu van de overheid dat ze haar beleid verandert.  De herders hebben vaak geen toegang meer tot de graasgebieden en ook de weg naar watervoorzieningen is dikwijls geblokkeerd.  Daardoor verliezen ze de mogelijkheid om hun eigen voedsel te kweken wat leidt tot hongersnood. Bovendien werden al duizenden zeldzame dieren vermoord door het jachttoerisme. 

Thomson ontkent echter de harde beschuldigingen.  Ze zouden Masai in dienst nemen, vee op hun eigendom toelaten en de toegang tot water net verbeteren.  De buitenlandse bedrijven verwijten de ngo's dat ze de lokale bevolking ophitsen tegen hen.  

Het rapport beschuldigt de regering banden te hebben met die buitenlandse safaribedrijven.  "Grote bedrijven zoals Thomson en Otterlo hebben meer politieke invloed dan de inwoners", zegt een advocaat van de herders. Otterlo had al 400.000 hectare opgekocht om voor de jacht te gebruiken, maar toch gaat de regering door met onteigenen.  

Valse beloftes

De regering had nochtans beloofd dat de Masai nooit hun land zouden moeten verlaten.  Ze hebben in het verleden namelijk al hard moeten strijden om te overleven. Anuradha Mittal, directeur van het Oakland Insituut trekt aan de alarmbel: "De Masai riskeren opnieuw om uit te sterven. Het hoeft echter niet op die manier te gaan.  Anders dan de emutai (letterlijk: het wissen) van de Masai in de 19e eeuw, kan de ellende en het misbruik nu nog tot een halt geroepen worden". 

Meest gelezen