Videospeler inladen...

Nederland wereldkampioen robotvoetbal: "Binnen 30 jaar winnen van de menselijke wereldkampioen"

Nederland is wereldkampioen voetbal geworden. Voetbal voor robots voor alle duidelijkheid, want voor de mensenvariant hadden ze zich niet gekwalificeerd. De ploeg Tech United uit Eindhoven pakte de wereldtitel op het toernooi RoboCup in Montreal in Canada. "Het doel is om tegen 2050 de menselijke wereldkampioen voetbal te verslaan", zegt robotvoetbalcommentator Lieven Scheire op Studio Brussel. "We hebben nog 30 jaar."

De Eindhovenaren stonden voor de elfde keer op rij in de finale en pakten voor de vierde keer de titel. In de finale wonnen de Nederlandse robots met 1-0 van een robotteam uit Portugal. Vorig jaar verloren ze de finale van robots uit China. 

Beluister hieronder het gesprek met Lieven Scheire op Studio Brussel:

Lieven Scheire is al jaren een grote fan van het robotvoetbal en was "robotvoetbalcommentator" van dienst. "Ik ben eigenlijk de robotversie van Frank Raes", legt hij vanmorgen uit bij Linde op Studio Brussel. "Eigenlijk is het een congres voor roboticastudedenten en -onderzoekers."

Volgens Scheire is voetbal erg moeilijk voor robots. "Er zijn verschillende afdelingen. De mensachtige robots met armen en benen hebben als belangrijkste taak voorlopig om niet om te vallen", legt hij al lachend uit. "Om toch een voetbalspel te hebben is er ook een afdeling met robots op wieltjes."

Lees verder onder de tweet

Het mooie aan die wedstrijden is volgens Scheire dat de robots volledig autonoom zijn. "Er is geen menselijke interactie tijdens het spel. Als de wedstrijd begint, is het de software die beslist welke strategie ze gebruiken, wanneer er wordt gepast en wanneer ze op het doel schieten." De robots per team zijn daarom draadloos met elkaar verbonden.

De mens is nog altijd de dominante soort van deze planeet

Lieven Scheire

De tafelhoge robots spelen vijf tegen vijf met een echte voetbal. Dat gebeurt in twee helften van een kwartier, op een veld van 18 bij 12 meter. "Momenteel proberen ze ook zo dicht mogelijk bij de FIFA-regels te blijven", zegt Scheire. RoboCup wil tegen 2050 met robots kunnen winnen van de voetbalploeg die op dat moment het WK (voor mensen, dus) won.

Daar zijn ze volgens Scheire nog lang niet. "Het is een traditie om de winnaar, Nederland nu, te laten spelen tegen een team mensen. We hebben met 1-0 gewonnen", zegt hij. "De mens is nog altijd de dominante soort van deze planeet."

Bekijk hieronder de overwinning:

Videospeler inladen...

Meest gelezen