Videospeler inladen...

Ook volgend schooljaar kamperen voor schoolpoort

De gesprekken over een  nieuw Vlaams onderwijsdecreet zitten na drie jaar muurvast. Dat schrijft De Morgen. Het meerderheidsoverleg over het voorstel van Open VLD en CD&V om één inschrijvingsdatum in te voeren voor alle scholen in het basis- en secundair onderwijs is mislukt. 

Op dit moment bepaalt elke school zelf wanneer ze kinderen inschrijven. Om zeker te zijn van een plaats voor hun kind, schrijven ouders hun kind in verschillende scholen in, waardoor er wachtlijsten ontstaan. 

CD&V en Open VLD wilden daarmee komaf maken door één inschrijvingsdatum in te voeren. "Het onderwijsdecreet is veel meer dan alleen die ene datum. Maar de piste van een groot allesomvattend decreet hebben we achter ons gelaten omdat de meningsverschillen te groot zijn", zegt Vlaams parlementslid Jo De Ro (Open VLD). "We hebben ons geconcentreerd op een vereenvoudigde inschrijfmethode voor het buitengewoon onderwijs en de ene inschrijvingsdatum. En nu probeert men terug alle punten tegelijk op tafel te krijgen. Ik heb daar geen begrip voor. Veel ouders vragen naar duidelijkheid, transparantie en die ene inschrijvingsdatum."

Een inschrijvingsdatum lost het probleem van wachtlijsten niet op, zegt Kris Van Dijck van N-VA. "Ik kan nog altijd in de voormiddag naar een school gaan en in de namiddag naar een andere. Ik ben wel voorstander van een datum maar dat moet deel uitmaken van een totaalpakket. Anders zeg je tegen het parlement dat we één trofee hebben, ik vind dat lachwekkend."

N-VA wil komaf maken met de dubbele contingentering, een sociale correctie die automatisch wordt toegepast  bij inschrijvingen op school om een sociale mix te behouden. "We hebben in het regeerakkoord gezegd dat we naar een optimale keuzevrijheid streven", zegt Van Dijck. "Voor ons blijft het onaanvaardbaar dat kinderen niet ingeschreven worden omdat ze niet het gewenste profiel hebben. "

Na het mislukte overleg is het niet duidelijk of er nog een oplossing komt voor volgend schooljaar of zelfs tijdens deze legislatuur. Volgende week wordt er opnieuw samen gezeten. 

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen