De "Jacinda-mania" slaat toe: Nieuw-Zeelandse premier is bevallen van een dochtertje

In Nieuw-Zeeland is premier Jacinda Ardern (37) bevallen van een dochter. Ze maakte het nieuws zelf bekend op Instagram en postte meteen ook een foto van het gloednieuwe gezinnetje. Ardern is de eerste vrouwelijke premier in bijna 30 jaar tijd die bevalt tijdens haar ambtsperiode. Terwijl Ardern zes weken bevallingsverlof opneemt, zal vice-premier Winston Peters het land in goede banen leiden.

Ardern heeft tot het einde van haar zwangerschap doorgewerkt (ze was uitgerekend voor afgelopen zondag), weliswaar sinds 11 juni van thuis uit op doktersadvies. Haar partner Clarke Gayford bracht haar gisteren met de auto naar het ziekenhuis van Auckland waar ze vanochtend het leven schonk aan een gezond meisje.

De premier neemt zes weken bevallingsverlof en gaat daarna opnieuw aan de slag. Gayford (foto onder), een tv-presentator, zal voortaan thuis blijven om voor hun kind te zorgen. Het gezin zal telkens ook proberen om gezamenlijk te reizen als Ardern voor haar functie naar het buitenland moet. 

AFP or licensors

Ik zal tegelijkertijd premier en moeder zijn

Het koppel maakte de zwangerschap bekend via Instagram in januari. "Ik zal tegelijkertijd premier en moeder zijn", klonk het toen en Ardern benadrukte dat ze absoluut niet de eerste is die zal multitasken of een job met het ouderschap zal combineren. Wat op gigantisch veel steunbetuigingen kon rekenen van andere werkende moeders.   

De sociaaldemocrate Ardern werd vorig jaar in oktober eerste minister. Sindsdien is er in Nieuw-Zeeland sprake van een "Jacinda-mania". Ze is de jongste premier van Nieuw-Zeeland in meer dan een eeuw en de derde vrouwelijke premier ooit in het land. Ze is ook niet de eerste premier die zwanger raakte tijdens haar ambtstermijn: de vermoorde Pakistaanse Benazir Bhutto deed het haar al voor in 1989-1990.

In Nieuw-Zeeland werd in spanning afgewacht op nieuws van de geboorte. Nieuwswebsites hadden zelfs livefeeds lopen en een 30-tal journalisten kampeerde aan het ziekenhuis. Ardern liet eerder al weten dat ze geen probleem heeft met de massale aandacht voor de baby. Het koppel werd zelfs al overspoeld door (baby)geschenken, maar stuurt die terug of geeft ze weg aan goede doelen als ze de afzender niet persoonlijk kennen.

Winston Peters, premier ad interim, pareerde in het parlement al uitspraken alsof het een historische dag zou kunnen worden. "Als je zolang als ik al rondloopt dan is niets ongebruikelijks", aldus Peters.

De premier vorige maand nog hoogzwanger in het parlement.

Meest gelezen