"Ook mannen met borstkanker moeten terugbetaling krijgen"

Mannen met borstkanker krijgen niet dezelfde terugbetaling voor hun medische behandeling als vrouwen. Deze ongelijke behandeling is een directe discriminatie op grond van geslacht, zegt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. "Minister van Volksgezondheid De Block (Open VLD) moet ook borstkankermedicijnen voor mannen terugbetalen."   

Mannen met borstkanker moeten dezelfde terugbetaling krijgen van hun medicijnen als vrouwen. Dat zegt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, samen met een aantal organisaties tegen kanker. Nu betaalt de ziekteverzekering sommige borstkankermedicijnen wel terug aan vrouwen, maar niet aan mannen.  En dat is een directe discriminatie op grond van geslacht volgens het Instituut.  

Mannen moeten hun behandeling dus gedeeltelijk zelf betalen. Maar de behandeling van borstkanker is duur, variërend van 550 tot meer dan 7.000 euro per jaar. "Omdat de kosten hoog oplopen, kunnen mannen niet altijd de door hun arts aanbevolen behandeling volgen. Deze situatie maakt het voor de patiënten nog moeilijker om hun ziekte te bestrijden . Het is daarom absoluut noodzakelijk om de regelgeving aan te passen en deze ongelijke behandeling weg te werken", zegt Liesbet Stevens.

Elk jaar krijgen in ons land minder dan 100 mannen borstkanker, tegen meer dan 10.000 vrouwen. Omdat de ziekte bij hen zo zeldzaam is, zijn mannen met borstkanker extra kwetsbaar.

Meest gelezen