Videospeler inladen...

Planckendael: "Leeuwin naderde op minder dan 10 meter van bezoekers, dit werd te gevaarlijk"

Volgens de zoo van Planckendael was er geen andere keuze dan het neerschieten van de leeuwin (2) die vanmorgen kon ontsnappen uit haar kooi. "We hebben drie uur aan een stuk geprobeerd om de leeuwin terug te dringen naar haar eigen stal en om haar te verdoven, maar dat is niet gelukt. Op een bepaald moment naderde de leeuwin op een tiental meter van bezoekers die in een treinwagon zaten, toen werd het te gevaarlijk." Uiteindelijk werden er drie schoten gelost. Het eerste was dodelijk, de twee andere waren veiligheidsschoten.

"We hebben drie uur aan een stuk geprobeerd om het dier terug te drijven naar haar eigen omgeving, maar dat is niet gelukt", zei Peter Van den Eynde, de directeur Veiligheid bij Planckendael. "Zoals het protocol ook voorschrijft, hebben we drie uur lang geprobeerd om het dier te verdoven. Maar dat is jammer genoeg ook niet gelukt. Ze bleef circuleren langs het Visaya-zwijnenperk. Ze was vrij gefixeerd op die dieren. Dat was op dat moment positief voor ons omdat ze in dezelfde buurt bleef, maar we hadden niet altijd visueel contact met haar. Op een bepaald moment, na twee pogingen om haar te verdoven, is er eigenlijk in de crisiscel een risico-analyse gemaakt. De politie heeft toen het advies gegeven om na die pogingen en door het feit dat de leeuw in de richting van een aantal bezoekers liep, om het dier te doden."

Op een bepaald moment was de leeuw namelijk op "minder dan tien meter" genaderd op een viertal mensen die in een treinwagon zaten, vult algemeen directeur Dries Herpoelaert aan. "Die wagon is een recreatieplek en die deuren zijn niet honderd procent slotvast te krijgen, dus het was niet honderd procent zeker dat de leeuwin daar niet zou binnengaan. Op het moment dat de leeuwin de veiligheidszone doorbrak, is de gezamenlijke beslissing genomen dat het te gevaarlijk werd."

(lees verder onder de archieffoto van de treinwagon)

Archieffoto van de treinwagon

"Het was een onafwendbare beslissing na drie uur", zei burgemeester van Mechelen Bart Somers. 

Hoe het precies is kunnen gebeuren dat de jonge leeuwin is kunnen ontsnappen, is nog niet duidelijk. "We denken dat er een menselijke fout in het spel is", zegt Herpoelaert. "Er zijn veiligheidsprotocollen van hoe je een perk van gevaarlijke dieren betreedt of verlaat en we denken dat er daar een fout is gebeurd." Gaat het dan om een hek dat niet goed afgesloten werd? "Zoiets ja", klinkt het. Een gat in een hek is het zeker niet, wordt benadrukt.

Planckendael stuurde vanavond deze nieuwsbrief uit

Videospeler inladen...

Meest gelezen