Nicolas Maeterlinck

Pintje na de examens? Volksgezondheid houdt je in de gaten

Volksgezondheid stuurt de komende dagen al z'n controleurs op pad, om te voorkomen dat minderjarigen alcohol kopen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Morgen zijn voor veel jongeren de examens voorbij, en zaterdag zijn er opnieuw veel evenementen rond de tweede wedstrijd van de Rode Duivels op het WK voetbal. Dan vloeit er traditioneel veel alcohol.

Even helemaal losgaan na de examens? Uiteraard, maar Volksgezondheid zal de minimumleeftijden voor alcohol extra controleren. Bier en wijn mogen verkocht worden aan jongeren vanaf 16 jaar. Voor sterke dranken moet je 18 zijn. 

Volksgezondheid stuurt de komende dagen alle beschikbare controleurs naar fuiven, feestjes en grote schermen in verschillende steden. "Dit is traditioneel een erg drukke periode voor ons," zegt Paul Van den Meerssche van Volksgezondheid. "Feesten mag, feesten is goed, maar het moet wel veilig gebeuren. Daarom gaan wij na of horeca-uitbaters de leeftijdslimieten naleven. Maar we controleren ook of er geen drank wordt doorgegeven aan minderjarigen. Dat zien we meer en meer, dat bijvoorbeeld 14-jarigen aan oudere jongeren gaan vragen om voor hen drank te halen. Voor doorgeven kan je ook een proces verbaal krijgen."

Ook als je als twintiger een cocktail doorgeeft aan een minderjarige, kan je een boete krijgen

Paul Van den Meerssche, FOD Volksgezondheid

Boetes van honderden euro's

Uitbaters of organisatoren van evenementen die betrapt worden, kunnen een boete krijgen. "Die begint vanaf 200 euro. Maar het kan ook meer zijn, naargelang de situatie. Als je sterke drank verkoopt aan een meisje van 13, dan kan die boete oplopen tot ettelijke honderden euro's," zegt Van den Meerssche. En die verantwoordelijkheid ligt helemaal bij de uitbaters. De jongere zelf die "illegaal" een pintje drinkt, riskeert geen boete.

Volksgezondheid wijst erop dat de leeftijdsregels rond alcohol nog vaak genegeerd worden. "Bij onze aangekondigde controles vorig jaar zagen we in 10 procent van de gevallen overtredingen. En wanneer we mystery shoppers op pad sturen, ligt dat percentage nog veel hoger. Het blijft dus een probleem."

Meest gelezen