Prins Laurent gaat N-VA-Kamerlid Buysrogge dan toch niet voor de rechter slepen

De advocaat van Prins Laurent laat weten dat de prins Kamerlid Peter Buysrogge (N-VA) dan toch niet voor de rechter zal slepen wegens laster. Buysrogge had gezegd dat de prins een vals activiteitenverslag had ingediend, omdat zijn omstreden bezoek aan de Chinese amabassade daarop ontbrak. De prins had daarop gedreigd met een rechtszaak als Buysrogge hiervoor geen excuses aanbood. 

Prins Laurent zal N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge dan toch niet dagvaarden voor laster. Dat laat zijn advocaat weten.

N-VA-parlementslid Buysrogge zei in mei dat prins Laurent een vals verslag had ingediend over zijn activiteiten in 2017. Hij wees erop dat het omstreden bezoek van de prins aan de Chinese ambassade niet voorkwam in het verslag. De prins had voor zijn aanwezigheid op de verjaardagsviering van het Rode Leger geen voorafgaande toestemming gekregen van de minister van Buitenlandse Zaken.

De prins tilde zwaar aan de beschuldiging en stuurde een brief. Daarin dreigde hij ermee om het N-VA-Kamerlid aan te klagen voor laster omdat zijn imago besmeurd zou worden. De excuses moesten er komen voor 21 juni en ze moesten bovendien gebeuren in "oprechte, duidelijke en onmiskenbare bewoordingen". (lees verder onder de afbeelding)

"De heer Buysrogge heeft deze brief niet beantwoord, maar is teruggekrabbeld in een publieke mededeling, waarin hij het nu slechts heeft over een "onvolledig" jaarverslag. Hij weigert overigens zich te verontschuldigen, maar alludeert daarbij op zijn parlementaire onschendbaarheid", zegt advocaat Laurent Arnauts.

"Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent stelt dus vast dat hij geen excuses heeft gekregen, maar dat zijn brief desondanks heeft kunnen aantonen dat beschuldigingen van strafrechtelijke aard ongegrond zijn, en dat diegene die ze heeft geuit zijn verantwoordelijkheid niet durft op te nemen" zegt de advocaat.

"De prins heeft dus beslist geen gerechtelijke actie op te starten, maar deelt mee dat hij dit onmiddellijk en zonder verdere waarschuwing zal doen lastens de heer Buysrogge, of tegen eenieder die over hem lasterlijke of eerrovende verklaringen zou afleggen", zegt Arnauts nog.

Volgens de advocaat staat er nergens in de wet dat het activiteitenverslag exhaustief moet zijn en dus àlle activiteiten vermelden. De beschuldiging dat het om een vals activiteitenverslag zou gaan miste dus elke strafrechtelijke grond, en was dus enkel bedoeld om het imago van de prins in België en in het buitenland te besmeuren, zo besluit de advocaat. 

Meest gelezen