Pro-Deo-advocaat is opnieuw volledig gratis

Wie juridische bijstand zoekt, maar geen advocaat kan betalen, hoeft geen persoonlijke bijdrage meer te betalen aan een pro-Deo-advocaat. Sinds 2016 moest een verplichte bijdrage betaald worden van maximaal 50 euro. Maar volgens het Grondwettelijk Hof is dat "een aanzienlijke vermindering" van de bescherming van het recht op juridische bijstand.

Enkele jaren geleden besliste minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de juridische bijstand te hervormen. Zo kwam er de nieuwe regel dat wie gebruikmaakt van het pro-Deo-systeem, een persoonlijke bijdrage van maximaal 50 euro moet betalen. Met die hervorming wou Geens misbruiken tegengaan en een betere kwaliteit garanderen. Concreet: iemand die een procedure wenste op te starten, moest daar eerst goed over nadenken. Dan ging het in het bijzonder om situaties waarin de kans op slagen van de procedure heel klein was. 

Maar het Grondwettelijk Hof heeft nu beslist om die forfaitaire bijdrage van 50 euro opnieuw af te schaffen. Voortaan zal iemand die over onvoldoende middelen beschikt dus opnieuw kosteloos naar een pro-Deo-advocaat kunnen stappen.

Meest gelezen