Hoogstens 1 keer per jaar verschijnt er op het kerkhof van Laken een hart: ook vandaag was het zover

Op het kerkhof van Laken vormde zich vanmiddag een hartje op een oude grafsteen. Dat gebeurt elk jaar rond 21 juni als de zon op haar hoogste punt staat. Maar daarvoor moet het weer wel meezitten natuurlijk.

Uniek

Het is een uniek fenomeen, want het gebeurt maar één keer per jaar als de zon net op dat moment van de dag schijnt. “In het dak van de kapel is een cirkelvormige opening en wanneer de zon op zijn hoogste punt staat valt er een lichtstraal binnen”, zegt Tom Verhofstadt van Epitaaf, een vzw met interesse voor begraafplaatsen. “De zonnestralen vallen precies tegen één van de zes hoeken en vormen zo een hartje. Men noemt het wel eens het verschijnsel van het oplichtend hart.”

Romantisch

Het magische fenomeen doet zich voor op het graf van Léonce Evrard en zijn echtgenote Louise Flignot. Het Franse echtpaar woonde in Laken. Louise stierf in 1916 en haar echtgenoot ging haar in 1919 achterna. Het graf dateert van 1920, dus hij heeft zelf nooit zijn eigen graf mogen aanschouwen. Het blijft een groot mysterie of hij ooit de plannen van de bouw gezien heeft.  

Toeristen

Elk jaar trekt het fenomeen tientallen toeristen. Ook gisteren en vandaag kwamen er heel wat toeristen. Zij zijn blij dat de zon scheen op het juiste moment, zodat ze het hartje konden zien: “Dat is toch wel uniek en ik denk niet dat er veel begraafplaatsen zijn die zoiets hebben. Dat is ook de reden waarom we vandaag kwamen.” Het hart is te zien op de plaats waar de hand van een gebeitelde treurende vrouw reikt.

Meest gelezen