Van 28 naar 18 graden: Frank Deboosere laat u kennismaken met schaapscheerderskou

Gisteren nog 28 graden, vandaag 18: het is schaap­scheerders­kou, zegt men in de volksmond. "In juni komt er altijd een periode met noorderwind of noordwestenwind en die brengt koelte met zich mee", legt onze weerman Frank Deboosere uit in "Nieuwe feiten". "Vroeger was dat interessant voor het scheren van de schapen. De tere schapenvelletjes konden niet tegen de hoge uv-index en de koelere periode was dan ideaal."

De schaapscheerderskou valt dit jaar wel later dan anders. "Normaal gesproken wordt die periode gedefinieerd tussen 5 en 20 juni. We zitten daar nu net voorbij, maar algemeen gesproken kan je stellen dat er in juni altijd een periode komt met dergelijke noorderwind die koelte met zich meebrengt. Er zijn ook veel weerspreuken die daarnaar refereren. Zo wordt er ook gezegd dat het graan dan verder kan groeien zonder dat het al vroeg rijp is."

Het is vandaag dus een stuk koeler, maar vroeger was de schaap­scheerders­kou veel feller, zegt Deboosere. "Op 20 juni 1996 was de maximum­temperatuur 11,8 graden en op 7 juni 1871 was de maximumtemperatuur 9,7 graden."

Ook morgen en overmorgen zijn nog koele dagen. Vanaf zondag wordt het geleidelijk warmer en volgende week krijgen we zeer zomers weer. Het tweede deel van volgende week krijgen we maxima tussen 25 en 30 graden.

Herbeluister hier het gesprek met Frank Deboosere in "Nieuwe feiten"

Meest gelezen