AFP or licensors

Spaanse verkrachtersbende in vrijheid gesteld

In Spanje zijn vijf mannen die zichzelf "la manada" noemden, de wolvenroedel, weer vrijgelaten. Tijdens een geruchtmakend proces eerder dit jaar waren ze veroordeeld voor misbruik nadat ze in Pamplona een jonge vrouw tot seks hadden gedwongen.

Kelder

Tijdens de befaamde stierenloop in Pamplona, in het noorden van Spanje, hadden de vijf mannen een achttienjarige vrouw de kelder van een appartementsgebouw ingelokt. Daar hadden ze alle vijf seks met haar, hoewel de vrouw daar niet in had toegestemd.

In shock

De mannen hadden ook alles gefilmd. Toen ze de film hadden gezien, oordeelden de rechters dat de vrouw zich niet genoeg had verzet, en dat ze zich passief gedroeg. Haar eigen verklaring daarover luidde dat ze verlamd was van angst. Ze was zo in shock en in de war dat ze niet wist wat te doen, en hoopte dat het zo snel mogelijk voorbij zou zijn.  

Seksueel misbruik

De rechters besloten uiteindelijk dat er geen sprake was van verkrachting - dat het gebruik van geweld en intimidatie veronderstelt - en gaven de beklaagden elk negen jaar cel, voor het veel lichter wegende "seksueel misbruik". 

Twee maanden

De zaak veroorzaakte heel wat ophef in Spanje, met betogingen aan het gerechtsgebouw. De vijf leden van de wolvenroedel zijn nu, na twee maanden cel, weer vrijgelaten.

Meest gelezen