Agressie in het onderwijs is nog steeds taboe, vakbond vraagt meer aandacht

De Christelijke vakbond COC vraagt meer aandacht voor agressie in het onderwijs. "We kregen verschillende meldingen, zowel uit het basis als secundair onderwijs. Onderschat het probleem niet. Agressie heeft een ernstige impact op onderwijspersoneelsleden."

"Agressie in het onderwijs is nog steeds een enorm taboe. Onderwijspersoneelsleden durven vaak moeilijk toegeven dat ze te maken hebben met agressie" vertelt Koen Van Kerkhoven van de Christelijke Vakbond COC. "Nochtans hebben er heel wat leraren mee te maken. Anonieme getuigenissen zijn er meer dan voldoende."

"We kregen meldingen van agressie uit zowel het basisonderwijs als secundair onderwijs." Maar ook in andere sectoren blijkt er agressie. Zo zijn er ook meldingen uit de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) en het volwassenonderwijs. "Het gaat dan om een duw, de weg versperren, spuwen, gooien met voorwerpen, stoelen die door de klas vliegen tot in elkaar geslagen worden. Ook is verbale agressie. Leerlingen, maar ook ouders of soms collega’s, die schelden, verwijten, beledigen, dreigen, onterechte racismeklachten indienen, intimideren en andere vormen van respectloos gedrag vertonen."

"Agressie heeft een ernstige psychische en emotionele impact. Sommige slachtoffers herstellen nog van een incident dat maanden geleden plaatsvond" vertelt Van Kerkhoven. "Ook de ondersteuning na een incident blijkt sterk te verschillen tussen scholen, instellingen en centra onderling."

Meest gelezen