imago sportfotodienst

"Ze mag de vloer dweilen": ophef in Duitsland over beledigingen aan adres van vrouw die voetbalcommentaar geeft

In Duitsland is enige commotie ontstaan over seksistische en beledigende opmerkingen aan het adres van Claudia Neumann, een journalist die voor ZDF commentaar geeft tijdens wedstrijden van het WK voetbal in Rusland. "Sommige reacties zijn onder de gordel", zegt journalist Toon Casteleyn in "Radio Rusland".

"Claudia Neumann mag van mij de vloer van ZDF dweilen, maar laat haar alsjeblief geen voetbalcommentaar geven" of "Een spannende wedstrijd, maar door Claudia Neumann heb ik de televisie uitgezet": het zijn maar enkele van de seksistische en beledigende opmerkingen die (vooral) mannen in Duitsland op sociale media hebben gepost over de journalist van ZDF die voor die zender commentaar geeft tijdens wedstrijden van het WK voetbal in Rusland.

"Neumann werkt al lang bij ZDF", zegt journalist Toon Casteleyn in "Radio Rusland" op Radio 1 (zie audio onder). "Sinds 2011 geeft ze commentaar bij voetbalwedstrijden. Dit jaar heeft ze dat gedaan tijdens enkele wedstrijden van de Champions League. Het is een ervaren vrouw die het goed doet. Ik vind het verfrissend om een vrouw te horen tijdens een voetbalwedstrijd."

"Ik denk dat je de gefrustreerde mannen die zulke reacties geven niet te veel aandacht mag geven. Ze krijgt ook veel positieve reacties, maar de negatieve zijn soms echt onder de gordel. Chef Sport Thomas Fuhrmann van ZDF heeft al fel gereageerd."

We accepteren geen haat, geen boosaardigheid en geen beledigingen

"Uiteraard accepteren we kritiek, ook op commentatoren, maar wat met Claudie Neumann gebeurt, is over de schreef", zegt Fuhrmann concreet aan Spiegel Online. "Het gaat hier duidelijk om iets fundamenteels: een vrouw geeft commentaar bij een voetbalwedstrijd van mannen op het WK. Sommige mensen draaien helemaal door, dat is van het laagste niveau."

"We accepteren geen haat, boosaardigheid en geen beledigingen. Onze collega heeft veel expertise en ze levert goed werk op het WK."

"Zelf reageert ze niet", gaat Casteleyn door in "Radio Rusland". "Het is ook niet de eerste keer dat ze het meemaakt. Ze vindt dat de kritiek meer over de afzender zegt dan over zijzelf."

"Neumann maakt al eens een fout. Tijdens Colombia-Japan had ze het voortdurend over Asaka in plaats van over Osaka en ze had het over een speler die bij Mainz speelde, terwijl hij in werkelijkheid bij Keulen speelt. Met een betere voorbereiding had ze dit kunnen vermijden, maar andere grote namen maken ook zulke fouten."

"In Duitsland groeit commentatorenbashing uit tot een volkssport. Ook Béla Réthy krijgt het hard te verduren, nochtans de nummer 1 bij ZDF. Het verschil met Neumann is dat het bij haar onder de gordel is, op de vrouw af. Met constructieve kritiek kan je aan de slag, met beledigingen niet."

Meest gelezen