Aandoenlijk én grappig: papa’s uit de jaren 70 en 80

Het is eigenlijk nog niet zo lang geleden, een 30 à 40 jaar, maar als je de foto’s van deze vaders uit de jaren 70 en 80 bekijkt, dan lijkt het eindeloos lang geleden. Vooral omdat de vaders van toen zo verschillen van de vaders van nu, en dan hebben we het natuurlijk over hun uiterlijk. Het inspireerde Chase Banta uit Portland, in de Amerikaanse staat Oregon, tot een Instagramaccount, Old School Dads, zodat deze even hartverwarmende als grappige foto’s van vroegere vaders niet verloren zouden gaan. Intussen is het aantal volgers in ruim 3 maanden gestegen tot bijna 13.000. 

Banta gaf onlangs meer uitleg op de websites Bored Panda en Babble: "Terwijl ik me doorheen een hele reeks oude familiefoto’s worstelde, viel me plots mijn vader op. Hij leek wel een schoolvoorbeeld van de jaren 80, met zijn tijdsgebonden kapsel, zijn superkorte korte broeken, en een gekke soort van opmerkelijke "Kijk eens hoe cool ik als vader wel ben"-attitude, die ik zeker weten nooit zal bereiken."

"Het was zo’n compleet van de kaart-gevoel, toen ik de foto’s van mijn vader zag. Ze hadden zelfs iets iconisch. Ik beleefde er zoveel plezier aan dat ik vond dat anderen dat ook moesten kunnen ervaren."

"De foto’s grepen me zo aan. Ik was me er ook van bewust dat er overal in familiealbums een hele generatie van zulke vader-foto’s terug te vinden waren. Daarom besloot ik om er een Instagramaccount aan te wijden. Waar deze pareltjes dus tot hun recht konden komen en de waardering zouden krijgen die ze verdienen."

"In 3 maanden tijd had ik al meer dan 10.000 volgers en er was geen tekort aan aangeboden foto’s. Waarbij iedere nieuwe foto de lat nog hoger legde voor een volgende foto."

"Het is pure nostalgie en dat verklaart wellicht het succes. Hoe succesvol ook andere initiatieven zijn, of het nu om fitness, eten, dieren of auto’s draait, toch kan het heel verfrissend zijn om ook nog eens weg te dromen bij die lieve, overdreven, klassieke, iconische oude vaderfiguren. En dat steeds met het nodige respect."

Meest gelezen