"Als je in "TopPop" mocht optreden, dan was je een vedette!"

Voor pubers, tieners en twintigers was er zeker in de jaren 70 geen ontkomen aan: wekelijks was de Nederlandse televisie een must tijdens de uitzending van het muziekprogramma "TopPop". Van MTV en TMF was nog in de verste verte geen sprake. Het was "TopPop" dat het rantsoen voor de hit-liefhebber, die de plaatjes van de artiesten die optraden maar al te graag op zijn platenspeler legde, leverde. Maar 30 jaar geleden, op 27 juni 1988, was het feestje voorbij. Toen had "TopPop" dan ook 18 jaar lang voor onvergetelijk muzikaal amusement gezorgd, Dat amusement werd geleverd door artiesten van de meest diverse pluimage (zoals uit onze selectie van fragmenten moge blijken).

Presentator van dienst, alvast tot mei 1985, was Ad Visser, wiens naam, samen met die van danseres Penney de Jager, onlosmakelijk met het programma zal verbonden blijven. Maar "TopPop" was er bijna nooit gekomen, vooral omdat kijkers aanvankelijk via briefkaarten konden doorgeven welke optredens ze wilden zien.

Ad Visser: "Het was een volslagen belachelijk idee: we gaan gewoon een popprogramma beginnen met een hitparade die iedere week kan samengesteld worden door het publiek. Zo weten we dan op dinsdag wat we op vrijdag moeten uitzenden. Ja, dan bellen we op dinsdag gewoon toch Michael Jackson die we vragen zo snel mogelijk naar hier te komen. Dat was dus een waanzinnige gedachte." (Nederlandse nieuwsprogramma "Eén Vandaag", september 2010)

"De directie dacht echt dat we niet goed bij ons hoofd waren. Ze hadden al een ander programma achter de hand, omdat zij ervan overtuigd waren dat dit volledig zou mislukken. "Dat die artiesten gaan komen, dat krijgen ze nooit voor mekaar. Die hebben wekenlang niemand", dachten zij. Maar het is helemaal anders gelopen. Want degenen die we belden kwamen toch allemaal maar mooi." ("Eén Vandaag")

Verschillende wereldsterren zakten naar Amsterdam, waar de muziekopnames plaatsvonden, af. Dit om hun nummer al playbackend aan de kijkers voor te stellen. Soms werd er ook live gezongen, maar dat was eerder een uitzondering. Als de artiesten niet konden komen, dan ging "TopPop" soms op locatie. Naar de achtertuin van Cliff Richard bijvoorbeeld in Londen, of bij Barry White thuis of naar de opnamestudio in Miami waar KC & the Sunshine Band aan het repeteren waren. Ofwel werd er voor een makkelijker oplossing gekozen en werd Penney de Jager ingezet om een hit de nodige (sensuele) luister bij te zetten.

Ad Visser: "Als een artiest niet direct aanwezig kon zijn, bedacht Penney een choreografie en met haar eigen hiervoor speciaal bijeengezochte balletgroep ging zij er tegenaan. De methode werkte perfect. Penney en haar balletten werden een begrip." (Boek "Strange days: muzikale avonturen in de 60's en 70's", 2015)

Wereldsterren als Queen, The Police, Mud, David Bowie, Iggy Pop zakten graag af voor opnames in "TopPop". Ad Visser: "De reden dat ook bekende sterren naar “TopPop” afzakten, was dat ze ontdekten dat het Nederlandse publiek smaakmaker was voor Europa. Als je in Nederland scoorde, scoorde je ook in de Duitstalige gebieden, wellicht ook in Italië, Frankrijk en Spanje. En dat was natuurlijk interessant." ("Eén Vandaag")

Maar ook The Beach Boys hielpen in de beginperiode bij het succes van "TopPop". Ad Visser: "Amsterdam was natuurlijk de 'magic city'. Dat al die artiesten naar ons programma wilden komen, kwam eigenlijk door één specifiek voorval. Onder onze opnamestudio in Amsterdam was er immers een kelder, die soms verhuurd werd. Wij wisten daar niets van. Maar op een gegeven moment, tijdens de opnames, misten we steeds meer artiesten. Wat was er aan de hand? In die kelder was een feestje van een seksblad bezig. Toen ik zelf ging kijken, kwam een van The Beach Boys naar me toe en zei: "Wow man, free drugs in the streets! Free sex on the show! TopPop yeah!" Hij dacht dat dat de service van het programma was, dat dat erbij hoorde. Zo’n verhaal verspreidde zich natuurlijk snel onder de muzikanten." ("Reyers laat", maart 2015)

"De krankzinnigste dingen gebeurden in het programma. Het was heus wel de tijd van seks, drugs en rock-’n-roll. Iedere artiest die zich toen een beetje serieus nam, handelde daar dan ook naar." ("Eén Vandaag")

Maar het programma was ook een belangrijk forum voor Nederlandse acts, gaande van Herman Brood en The Nits tot Luv’, Pussycat en Corrie van Gorp. Zangeres Bonnie St. Clair: "Ook al was je niet bekend, als je in "TopPop" geweest was, zelfs voor de eerste keer, was je eigenlijk al een vedette. Niet dat je platen daardoor beter gingen verkopen, je was gewoon een ster als je daarin gelukt was." ("Eén Vandaag")

Na de komst van de videoclip- en muziekzenders zoals MTV nam de populariteit van "TopPop" snel af en werd het in juni 1988 van de buis gehaald. Maar voor wie het allemaal meebeleefde zal volgende muziektune warme jeugdherinneringen oproepen:

Meest gelezen