Videospeler inladen...

Antigifcentrum waarschuwt: "Pas op met zelfgemaakte speelgoedslijm!"

Het Antigifcentrum waarschuwt ouders voor speelgoedslijm: de kleurrijke, glibberige substantie die enorm populair is bij kinderen. Op het internet circuleren verschillende recepten om thuis zélf slijm te maken met scheerschuim en lenzenvloeistof, maar ook met andere bestanddelen die eigenlijk niet bedoeld zijn om lang met de huid in contact te blijven, zoals vloeibare papierlijm of boorzuur.

Het is al een tijdje populair bij ouders én jonge kinderen: 'Slime' of speelgoedslijm. Slijm is verkrijgbaar in allerlei kleuren en vormen in de winkelrekken, maar het goedje kan ook relatief gemakkelijk thuis gemaakt worden, met ingrediënten als vloeibare papierlijm en boorzuur.

En nét daar schuilt een mogelijk gevaar, volgens het Antigifcentrum, want vaak worden de maximale hoeveelheden van potentieel gevaarlijke stoffen overschreden. Stoffen die huidirritatie, allergische reacties of zelfs brandwonden kunnen veroorzaken.

Het Franse gezondheidsagentschap Anses (Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail) waarschuwde al eerder voor het gebruik van vloeibare papierlijm en boorzuur in het slijm. Vooral omdat deze ingrediënten  niet bedoeld zijn om langdurig met de huid in contact te blijven. 

Nu trekt ook het Antigifcentrum bij ons aan de alarmbel. "Als je Slime in de winkel koopt, is dat in principe ongevaarlijk", benadrukt Patrick De Cock van het Antigifcentrum. "Het wordt pas gevaarlijk als mensen het zelf beginnen maken. Ze zoeken naar een recept op het internet en gebruiken de producten die voorgesteld worden, maar daarbij beperken ze zich niet altijd tot de juiste hoeveelheden."

Reden tot paniek is er voor alle duidelijkheid niet. Zelf slijm maken, kan en mag nog. Op voorwaarde dat ouders erop toezien dat de slijm niet al te veel schadelijke stoffen bevat.

"We hebben in de loop van dit jaar hiervoor een tiental oproepen gekregen, vooral van panikerende moeders die hun kinderen een kleine hoeveelheid van het 'slijm' in de mond zagen stoppen om het te verorberen. Gelukkig zonder veel erg. Bij sommige gevallen was er wel sprake van geïrriteerde ogen en huid."

Meest gelezen