Banken en Bpost spreken verdere maatregelen tegen plofkraken af

De banken en bpost hebben opnieuw rond de tafel gezeten om verdere maatregelen te nemen tegen plofkraken. Dat meldt bankenfederatie Febelfin. Er zijn verschillende maatregelen besproken: het verminderen van cash in de geldautomaten, het bijkomend beveiligen van de geldautomaten en het installeren van detectiesystemen die pogingen tot plofkraken snel opmerken.

De banken hadden al maatregelen getroffen en zijn die nu versneld aan het uitrollen, zegt de woordvoerster van Febelfin. Tijdens de vergadering is bekeken welke maatregelen genomen werden en welke nog genomen kunnen worden.

Op welke manier de maatregelen concreet toegepast worden, hangt af van bank tot bank. Meer concrete informatie geven Febelfin en de banken uit veiligheidsoverwegingen niet. "We willen de dievenbendes niet op ideeën brengen", zegt de woordvoerster. Febelfin stelt nog dat de reeds genomen maatregelen en de versnelde uitrol ervan helpen, aangezien een deel van de recente kraken is mislukt.

Na twee nieuwe plofkraken woensdagnacht, kondigde Bpost gisteren bijvoorbeeld al aan om geplande maatregelen versneld te nemen, bijvoorbeeld minder cash in de automaten. Na de verschillende recente plofkraken was er vorige vrijdag ook al overleg tussen de financiële sector, Binnenlandse Zaken, Justitie en de federale politie. Toen werd beslist om de bankkantoren vanaf 23 uur te sluiten en de waakzaamheid bij politiepatrouilles te verhogen.

 "Febelfin doet een extra oproep aan het beleid om de zware aanslagen van de voorbije weken een halt toe te roepen en alle middelen in te zetten om de criminelen op te pakken en te vervolgen", aldus nog Febelfin.

Meest gelezen