Videospeler inladen...

Waar staan we met de opvolging van de F-16's?

Premier Michel blijft erbij dat voor de vervanging van de F-16-gevechtsvliegtuigen alle opties open blijven, ook het Franse voorstel. Hij fluit op die manier minister van Defensie Vandeput (N-VA) terug. Die zei dat het Franse bod uitgesloten is, omdat het niet binnen de officiële procedure valt. Het Franse voorstel houdt in dat we Rafale-gevechtsvliegtuigen kopen en dat we kunnen meewerken aan de ontwikkeling van een nieuw Frans-Duits gevechtstoestel. Maar waar staan we nu met de opvolging van de F-16's?

Moest minister van Defensie Vandeput (N-VA) een bocht maken?

Hij wou alleszins niet meer herhalen dat het Franse voorstel uitgesloten is. Maar hij blijft er wel op wijzen dat het niet in de officiële procedure zit. Daarmee vraagt hij zich eigenlijk af: wat is het nut van zulke procedures, die alles objectief moeten houden, als we er dan toch geen rekening mee houden?

Bij de premier klinkt het: het voorstel zit inderdaad niet in de procedure, maar het is wel interessant. Het voldoet aan alle technische en financiële voorwaarden van die procedure, met een kostprijs van 3,5 miljard euro. En we zouden bijvoorbeeld ook op het Franse vliegdekschip kunnen landen.

Maakt het Franse voorstel kans?

Enderzijds hoor je veel vragen bij N-VA. Vicepremier Jambon wees er op dat het nieuw toestel dat Frankrijk met Duitsland gaat bouwen er pas in 2045 zal zijn. Dat is nog heel lang. Anderzijds vinden eigenlijk alle regeringspartijen, ook N-VA, het wel interessant dat we daaraan zouden kunnen meedoen. Dan moeten we geen zaken doen met het Amerika van Trump of de Britten na de brexit. Frankrijk (waar de MR van premier Michel goeie banden heeft) en Duitsland zijn bovendien onze buurlanden binnen Europa, met een grotere defensie.

Alleen is de vraag: kunnen we daaraan meedoen zonder de Rafale te kopen. Want dat zouden we dan niet doen. Maar over die koppeling blijven de Fransen vaag, te vaag. Vandaar dat minister van Buitenlandse Zaken Reynders moet proberen om bij de Duitsers meer informatie te krijgen.

Wanneer weten we of de F-16 vervangen zal worden en door welk toestel?

Alleszins niet meer voor de zomer. Er was altijd gedacht dat er zou beslist worden tegen de NAVO-top van 11 juli. Maar die deadline is vorige week uitgesteld. De premier heeft er op gewezen dat de huidige procedure loopt tot midden oktober. Ofwel wordt er voor die deadline beslist, ofwel niet. En dan zijn er geen officiële biedingen meer en wordt misschien alles weer mogelijk. 

Meest gelezen