Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Brein achter eerste aanslag van IS in Indonesië is ter dood veroordeeld

In Indonesië heeft een rechtbank de moslimgeestelijke Aman Abdurrahman ter dood veroordeeld wegens zijn aandeel in een bomaanslag twee jaar geleden. De aanslag tegen een Starbuckscafé was de eerste aanslag in Indonesië die werd opgeëist door de terreurgroep IS.

Begin 2016 werd het Zuidoost-Aziatische land opgeschrikt door een serie aanslagen in de hoofdstad Jakarta. Explosies en schietpartijen vonden plaats in het zakendistrict van Jakarta nabij buitenlandse ambassades en de kantoren van de Verenigde Naties.

Bij een van die aanslagen verschansten vier terroristen zich in een café van de keten Starbucks. Twee van hen werden door de politie doodgeschoten en de twee anderen hebben zich opgeblazen. Bij de aanslag zijn ook vier burgers vermoord. Het was de eerste aanslag in Indonesië die werd opgeëist door de terreurgroep IS. Andere aanslagen in het land werden veelal toegeschreven aan lokale filialen van Al Qaeda.

Volgens de rechtbank is de moslimgeestelijke Aman Abdurrahman het brein achter de aanslag tegen de Starbucks in Jakarta en die krijgt nu de doodstraf. Abdurrahman zit sinds 2010 in de cel, maar zou vanuit de gevangenis de aanslag bevolen en georganiseerd hebben. Hij ontkent dat, maar geeft wel toe dat hij zijn aanhangers heeft opgeroepen om zich in Syrië aan te sluiten bij de terreurgroep IS.

Leider van gevaarlijkste terreurgroep in Indonesië

Aman Abdurrahman of Oman Rohman zoals hij officieel heet, is de geestelijke leider en stichter van Jemaah Ansharut Daulah (JAD), een fusie van radicale moslimgroepen in Indonesië.

De JAD wordt nu beschouwd als de meest gevaarlijke groep in het land, nu andere groepen grotendeels uitgehold zijn door het optreden van de politie. De JAD heeft trouw gezworen aan IS-leider Umar al-Baghdadi en wordt naast de aanslagen in Jakarta begin 2016 ook verantwoordelijk geacht voor gewelddaden tegen christelijke kerken op Java, Borneo en in de Molukken.

In mei zijn elf mensen vermoord bij drie aanslagen tegen kerken in de havenstad Surabaya in het oosten van het eiland Java. De daders schrokken er toen zelfs niet voor terug om zich samen met hun jonge kinderen op te blazen. Ook die aanslagen en een mislukte gevangenisopstand enkele dagen tevoren zouden het werk zijn van de JAD. Die geweldgolf in Surabaya was de zwaarste sinds de bloedige bomaanslag tegen een discotheek in Kuta op het hindoeïstische eiland Bali in 2002. Toen zijn 202 Indonesiërs en buitenlanders vermoord. Abdurrahman zit overigens in de cel omdat hij de daders van de aanslag op Bali geholpen zou hebben.

 

Meest gelezen