Foto: Katja Schulz

Die andere match "Rode Duivels"-Tunesië die we wél graag zouden verliezen

De dadelpalmen van Tunesië worden bedreigd door een uitheemse kever en dat brengt meteen een van de belangrijkste economische sectoren en de stabiliteit van het Noord-Afrikaanse land in gevaar.

Morgen speelt het Belgische voetbalelftal tegen Tunesië, maar in de aanloop daarvan heeft de Britse krant The Guardian een ander verhaal over "rode duivels" en dat Noord-Afrikaanse land.

Voor alle duidelijkheid: met "rode duivels" verwijst de krant naar wat in feite de rode korenworm genoemd wordt, een kever uit Zuidoost-Azië, die zware schade kan toebrengen aan palmbomen. Of liever: het zijn de larven van de kever die gangen uitvreten in het hout van palmbomen en als er veel van die dieren in de boom zitten, kan die afsterven en omvallen.

De kever komt normaal niet voor in Tunesië en volgens sommigen zou hij geïmporteerd zijn door de schoonzoon van de voormalige dictator Ben Ali, die als hobby exotische dieren en bomen in zijn villa in Carthago nabij Tunis verzamelde. De familie van Ben Ali krijgt dan nu wel van alles de schuld in Tunesië, maar feit is dat de kever de grootste schade heeft aangericht in Carthago. (Lees verder onder de foto).

De kever richtte eerder al zware schade aan in dadelpalmplantages in Irak.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Kever ondermijnt palmbomen en stabiliteit

Tunesië is een van de grootste uitvoerders van dadels ter wereld en er zouden ongeveer 5,4 miljoen dadelpalmen in het land staan. De uitvoer van dadels is de tweede economische sector van Tunesië na het toerisme. Die laatste sector heeft toch al zwaar averij opgelopen na een aantal terreuraanslagen in 2015.

Als de dadelpalmsector klappen zou krijgen, zouden honderdduizenden mensen hun inkomen kunnen verliezen, vooral dan in het arme zuiden van het land. De achterstand van die regio was eerder al de aanleiding voor sociale en politieke protesten en moslimextremisten proberen voordeel te puren uit dat ongenoegen.

Genoeg aanleiding voor experten uit de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland om te pogen de kevers in Tunesië uit te roeien. Onrust in Tunesië is iets wat de wereld kan missen als kiespijn. Het land dat de wieg van het Arabisch volksprotest in 2010 was, is ook een van de weinige waar dat omgezet werd in een min of meer stabiel democratisch model. Tunesië is ook een belangrijke bondgenoot voor de VS en Europa in de strijd tegen terreurnetwerken zoals Al Qaeda en IS. Redenen genoeg dus om deze "rode duivel" onderuit te schoppen. De kever richtte eerder al grote schade aan aan palmbomen in onder meer Griekenland en Irak.

Meest gelezen