Opvallend veel dassen doodgereden in Haspengouw

Er zijn dit jaar al opvallend veel dassen doodgereden in Haspengouw. Het zijn er nu al bijna evenveel als in heel 2017.

Dassen komen in Vlaanderen alleen nog in Haspengouw en Voeren voor. In Haspengouw zijn er dit jaar al zo'n 40 doodgereden, zo blijkt uit cijfers van de dassenwerkgroep in Tongeren en  het INBO, het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek. Opvallend, aangezien het er in heel 2017 "maar" 48 waren. 

Diepvries

"Ik bewaar alle dassen en andere marterachtige dieren in een diepvries, voor wetenschappelijk onderzoek van het INBO. Ze zijn die diepvries dit jaar al drie keer komen leegmaken", vertelt Roger Nijssen van de dassenwerkgroep. "Er zijn jaar na jaar meer verkeersslachtoffers. Er zijn ook stilaan meer dassen, dus er kunnen er meer aangereden worden."

En er worden ook meer dode dassen gemeld. "Vroeger moesten we die als vrijwilliger zelf zoeken langs de kant van de weg, nu krijgen we een telefoontje van de politie of een milieuambtenaar."

Roger vindt zo'n diepvries vol kadavers niet luguber. "Het is toch hetzelfde als een steak die ingevroren is. Alle kadavers zijn goed verpakt in stevige plastic zakken, netjes gelabeld."

De dassenwerkgroep en Natuurpunt ijveren intussen voor meer rasters langs de wegen. "Op plekken waar nu veel dassen aangereden worden, kunnen met rasters en tunneltjes onder de weg nieuwe verkeersslachtoffers voorkomen worden", vertelt Diemer Vercayie van Natuurpunt. "In Nederland zijn ze daar al jaren mee bezig. En daar komen de dassen nu weer overal voor."

Uit cijfers van het INBO blijkt dat het aantal dassen dat aangereden wordt in Voeren niet spectaculair gestegen is. 

Als je een dode das langs de kant van de weg vindt, kan je dat registreren op het meldpunt "Dieren onder de Wielen" van Natuurpunt.

Meest gelezen