Videospeler inladen...

Factuur te laat betaald? Eerste aanmaning moet gratis worden

Een eerste herinneringsfactuur moet voortaan gratis zijn. Dat is een van de elementen in een wetsontwerp van minister van Economie Kris Peeters (CD&V). Ook wil hij een plafond leggen op de extra kosten van onbetaalde facturen. Zo wil hij voorkomen dat mensen te veel schulden opbouwen.

Vijf procent van de Belgen kampt met een betalingsachterstand voor basisbehoeften als water of stroom. Bij mensen in armoede gaat het zelfs om 16 procent. "Niet-betaalde facturen leiden altijd tot bijkomende kosten, die dan het factuurbedrag nog hoger maken. Op die manier komen mensen in een vicieuze cirkel terecht."

Concreet wil de Peeters de extra kosten van te laat betaalde facturen beperken. Zo legt hij maxima voor de kosten van een minnelijke invordering: 15 procent op de eerste schijf van 2.500 euro, 10 procent op de schijf tot 5.000 euro, 5 procent op de die tot 10.000 euro en 1 procent op die tot 200.000 euro. 

De extra kosten mogen nooit oplopen tot boven 6.775 euro en mogen ook de oorspronkelijke aangerekende kost niet overschrijden.

Niet-betaalde facturen leiden altijd tot bijkomende kosten, die dan het factuurbedrag nog hoger maken. Op die manier komen mensen in een vicieuze cirkel terecht.

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V)

Extra tijd

Ook wil Peeters consumenten extra tijd geven om die facturen te betalen. "De consument krijgt 30 dagen de tijd na de verzending om de factuur te betalen. Er mogen ook maar 3 dagen zitten tussen de factuurdatum en de verzendingsdatum. En heel belangrijk: wanneer de factuur niet wordt betaald, moet de eerste herinnering gratis zijn. Daarin moeten ook de kosten worden vermeld die erbij komen als ze verder niet betalen."

In samenspraak met minister van Justitie Koen Geens worden gerechtsdeurwaarders en advocaten in zulke dossiers onder toezicht gebracht van de economische inspectie. Vandaag is dat enkel het geval voor incassobureaus, terwijl gerechtsdeurwaarders en advocaten bij zulke zaken dezelfde activiteiten uitvoeren.

Ik ga ervan uit dat iedereen de overmatige schuldenlast een ernstig probleem vindt en dat ze daarom de wet snel willen goedkeuren

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V)

Het wetsontwerp moet eerst goedgekeurd worden door de regering en nadien door het parlement. "Ik ga ervan uit dat iedereen de overmatige schuldenlast een ernstig probleem vindt en dat ze daarom de wet snel willen goedkeuren." Peeters hoopt dat de wet er nog dit jaar doorkomt.

Meest gelezen