AFP or licensors

10 tot 12-jarige schoolkinderen in de Filipijnen riskeren drugstests en boekentassencontroles

De Filipijnse president Rodrigo Duterte wil nu ook basisscholieren controleren. Het is het nieuwste voorstel binnen zijn controversiële antidrugsbeleid. Als het voorstel aanvaard wordt, kunnen tien- tot twaalfjarige kinderen willekeurig gecontroleerd worden op het bezit of het gebruik van drugs. 

Het voorstel komt er onder meer nadat politie enkele kinderen gered had uit zogenaamde drugskrotten buiten Manila. Concreet zullen lockers en boekentassen gecontroleerd worden op drugs, maar de leerlingen zelf moeten ook drugstesten afleggen. En ook de leerkrachten van de basisscholen staan onder inspectie. 

"Onwettelijk"

Catalino Cuy, hoofd van het Bestuur voor Gevaarlijke Drugs (DDB), verantwoordt het nieuwe voorstel: "Er bestaan al drugswerende maatregelen in scholen, en deze hebben bewezen drugsgebruik tegen te gaan en het belang aan te tonen van een gezonde, drugsvrije levenstijl."

"Onwettelijk," zegt het Filipijnse Departement voor Onderwijs.  Het departement is vierkant tegen de maatregel: "Om het voorstel goed te keuren waarbij kinderen van tien jaar en ouder getest kunnen worden, moet mogelijk de Drugswet van 2002 worden aangepast via een amendement." 

Jongeren op middelbare scholen en in het hoger onderwijs kregen vorig jaar al te maken met willekeurige drugstesten. Het Filipijnse Dienst voor Drugshandhaving (PDEA) wil deze testen nu verplicht maken voor alle middelbare scholieren en studenten. Ook hun leerkrachten moesten de testen al ondergaan. 

Oorlog tegen drugs

Het voorstel doet denken aan een eerder idee van Duterte. Een half jaar na zijn verkiezing in 2016 stelde hij voor kinderen vanaf negen jaar naar de gevangenis te sturen. In de Filipijnse drugshandel worden vaak kinderen ingezet als drugskoeriers. 

Duterte voert al sinds het begin van zijn bewind een nultolerantiebeleid ten opzichte van drugs.  Meer dan vierduizend mensen die verdacht werden drugs te verhandelen of te gebruiken werden al omgebracht door de politie. Onbekende schutters, door de overheid aangeduid als burgerwachten of rivaliserende bendeleden, vermoordden ondertussen nog duizenden extra burgers. Human Rights Watch en andere ngo's hebben het zelfs over meer dan 12.000 slachtoffers van de Filipijnse "war on drugs". 

Betogers klagen Duterte's drugsbeleid en de aanhoudende krijgswet aan in Manila.
AFP or licensors

Meest gelezen