Videospeler inladen...

Burgemeester kan vergunning malafide handelszaken preventief weigeren

Burgemeesters en schepenen kunnen de vergunning weigeren voor handelszaken die op illegale wijze gefinancierd worden. Er wordt een bureau opgericht waar gemeenten te rade kunnen gaan als ze vermoedens hebben over zulke malafide handelszaken. Het voorstel van minister van Binnelandse Zaken Jambon (N-VA) en minister van Justitie Geens (CD&V) werd op de ministerraad goedgekeurd.

De georganiseerde misdaad gebruikt regelmatig handelszaken als middel om illegaal bemachtigd geld wit te wassen. Of ze gebruiken ze om criminele activiteiten, zoals drugshandel, uit te voeren. "Het gaat bijvoorbeeld over nachtwinkels, massagesalons of bepaalde horecazaken", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "Vaak heeft de gemeente al indicaties dat er iets aan de hand is, maar kan ze niet preventief ingrijpen."

Op de ministerraad werd beslist dat gemeenten nu ook "bestuurlijke handhaving" kunnen toepassen. "Er wordt een bureau opgericht waar gemeenten kunnen te rade gaan. Dat centraal bureau kan juridische informatie geven aan de gemeente. Afhankelijk van het advies kan de vergunning geweigerd worden", zegt Jambon.

De bestuurlijke handhaving is geïnspireerd op een Nederlandse wet. Daar kunnen gemeenten weigeren om een vergunning of subsidie te geven aan cafés of verenigingen, als ze vrezen dat die vergunning misbruikt wordt.

Om sluitingen effectief af te dwingen, zullen burgemeesters zaken die ze bestuurlijk sluiten ook meteen kunnen verzegelen en bestuurlijke dwangsommen opleggen. Indien er sprake is van terrorisme, drugs, mensenhandel en -smokkel wordt de termijn van een voorlopige sluiting van een zaak verhoogd van zes maanden tot maximaal achttien maanden. Hierdoor wordt de sluiting beter afgestemd op het verloop van het strafonderzoek.

"Een gemeente kan hiermee niet een volledige sector verbieden, maar kan wel preventief ingrijpen als ze problemen verwacht", verduidelijkt minister Jambon. "Tot nu kon de gemeente pas ingrijpen via het gerecht nadat er illegale praktijken werden gepleegd."

Meest gelezen