Opnieuw minder dan kwart van ochtendploeg aan de slag in Vlaamse gevangenissen

Op de derde dag van de vakbondsacties in de Vlaamse gevangenissen is deze ochtend opnieuw maar 23 procent van het voorziene personeel opgedaagd. Dat blijkt uit cijfers van het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen.
De vakbonden voeren actie tegen het plan van minister Geens (CD&V) om de minimale dienstverlening in gevangenissen in te voeren.   

Volgens de cijfers van het gevangeniswezen is in Vlaanderen vrijdagmorgen maar 23 procent van het personeel aanwezig. Ook de voorbij twee dagen moest de ochtendshift het al met iets minder dan een kwart van de normale bezetting worden uitgevoerd.

De actiebereidheid is het grootst in Leuven Centraal (8,8 procent), Brugge (9,0 procent), Hasselt (12,1 procent), Gent (13,3 procent) en Sint-Gillis (18 procent). Er zijn in Vlaanderen in totaal 84 politieagenten ingezet om de dienstverlening in de gevangenis te verzekeren.

Ook in de Waalse gevangenissen wordt nog altijd geprotesteerd. Daar zijn vrijdagochtend gemiddeld vier op de tien personeelsleden opgedaagd.

Meest gelezen