Videospeler inladen...

"I really don't care, do u"? Heisa over de jas van Melania Trump

De jas die de Amerikaanse first lady Melania Trump gisteren droeg bij haar bezoek aan een opvangcentrum voor vluchtelingenkinderen, veroorzaakt verbazing en controverse. De boodschap "Het kan me echt geen bal schelen, jou wel?" in de context van kinderen die van hun ouders gescheiden worden, is in ieder geval opmerkelijk. Volgens Trumps woordvoerder had ze er geen enkele bedoeling mee.     

De Amerikaanse first lady Melania Trump bracht gisteren een onaangekondigd bezoek aan een detentiecentrum in Texas waar kinderen worden opgevangen die gescheiden zijn van hun ouders. Na afloop was het niet zozeer het bezoek als wel de kledingkeuze van Melania die over de tongen ging.

Toen ze vanuit Washington naar Texas vertrok, droeg ze een groene, militair aandoende jas met kap met op de rug de woorden "I really don't care, do u?", vrij vertaald als "Het kan mij echt geen bal schelen, jou wel?". Een wel heel opmerkelijke boodschap, na de kritiek op het beleid van de VS om gezinnen die illegaal de grens oversteken, uit elkaar te halen. Kinderen werden gescheiden van hun ouders en opgesloten in detentiecentra, soms in kooien.

Foto's van Melania Trump bij het vertrek veroorzaakten ophef op sociale media. Bij haar aankomst in Texas had ze de groene jas ingeruild voor een lichtgeel vestje, maar bij haar terugkomst in Washington had ze alweer de groene jas aan. Toen journalisten haar daarover vragen wilden stellen, negeerde ze die.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

In de Amerikaanse media -reguliere en sociale- was het hek van de dam. Stephanie Grisham, de woordvoerder van de Amerikaanse first lady, liet zich scherp uit over die kritiek. "Het is een jas. Het was geen verborgen boodschap. Na het belangrijke bezoek aan Texas vandaag, hoop ik dat de media er niet voor zullen kiezen om aandacht te schenken aan een jas." Ze stuurde later een gelijkaardige tweet de wereld in, ondersteund door de hashtags #SheCares en #ItsJustAJacket.

President Donald Trump gaf zijn eigen interpretatie aan de feiten. Volgens hem verwijst de "I really don't care, do you" naar de "Fake News Media". "Melania heeft geleerd hoe oneerlijk die zijn en het kan haar echt niet langer schelen!", luidde het op Twitter.

(lees verder onder de tweets)

"Behoorlijk toondoof"

De verbazing over de kledingkeuze van Melania Trump blijft hoe dan ook groot. CNN noemt het "een onfortuinlijke kledingkeuze." "Het is niet duidelijk hoe het Witte Huis dit heeft kunnen missen", schrijft BBC-correspondent Katty Kay. "Als ze dit zonder te denken heeft aangetrokken, is het behoorlijk toondoof."

Op sociale media vragen mensen zich af hoe "toevallig" die jas gekozen is, net op deze uitstap. Het is een jas van het Spaanse merk Zara, die sterk contrastreert met de gebruikelijke designer-outfits waar Melania Trump zich graag in hult.

De first lady liet zich eerder al opmerken door haar kledingkeuze. Zo droeg ze vorig jaar bij een bezoek aan Texas na orkaan Harvey, hoge stiletto's. En tijdens een presidentieel verkiezingsdebat in 2016 droeg ze een opvallende roze blouse met een strik om de hals, wat in de VS een "pussy bow blouse" genoemd wordt. Enkele dagen nadat Trump in opspraak was gekomen met vrouwonvriendelijke "grab them by the pussy"-uitspraken.

Meest gelezen