AFP or licensors

Jemen: VN vreest voor ernstige humanitaire gevolgen bij de slag om Hodeida

De VN-gezant voor Jemen Martin Griffiths waarschuwt voor de zware politieke en humanitaire gevolgen van de slag om de strategische havenstad Hodeida. De internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië lanceerde vorige week een nieuwe offensief om regeringsgezinde troepen te helpen Hodeida te heroveren.

Hodeida aan de Rode Zee is in handen van de sjiitische Houthi-rebellen. Behalve dat de stad erg dichtbevolkt is met zo'n 600.000 inwoners, is de lokale haven verantwoordelijk voor de import van 70 procent van alle humanitaire hulp die bedoeld is voor Jemen. Daarom vragen mensenrechtenorganisaties aan alle betrokken partijen om zich te houden aan de oorlogswetten en de humanitaire hulp niet in gevaar te brengen.

"De Houthi's kapen alle hulpkonvooien"

De woordvoerder van de internationale coalitie zegt aan onze redactie dat de Houthi's verantwoordelijk zijn voor ieder tekort aan hulp voor de getroffen burgers. De Saudische kolonel Turki al-Malki is op bezoek in Brussel voor overleg bij de EU. "De crisis in Jemen is niet zo groot als de media soms beweert", zegt hij. "Toch ligt de verantwoordelijkheid bij de Houthi-rebellen die alle hulpkonvooien kapen, om die vervolgens uit te delen aan strijders die aan hun zijde vechten."

Videospeler inladen...

Meest gelezen