(c) copyright crowdspark.com

Masaya biedt weerstand aan aanvallen Nicaraguaanse regering

De Nicaraguaanse stad Masaya staat symbool voor de rebellie tegen president Ortega en zijn regering. In een poging de stad te heroveren, aarzelt de regering niet om opnieuw geweld te gebruiken.  Een delegatie van de kerk is donderdag naar de stad getrokken om een nieuw bloedbad te voorkomen.  Sinds het begin van de politieke crisis in Nicaragua zijn er al 212 doden gevallen. 

De stad Masaya, ongeveer 30 km ten zuiden van de hoofdstad Managua, was in de jaren 70 het bolwerk van de Sandinistische Revolutie waarin ook Daniel Ortega een belangrijke rol speelde. De inwoners van Masaya hebben nu zelf verkondigd dat de stad officieel de kaart van de oppositie trekt. Masaya vormt het epicentrum van de protesten tegen president Daniel Ortega en zijn sympathisanten. 

De afgelopen dagen was de stad het doelwit van de Nicaraguaanse regering. Zij wil Masaya heroveren op de opposanten en gaat daarbij erg gewelddadig te werk.  Inwoners getuigen dat anti-oproeragenten en paramilitaire groeperingen al verschillende huizen in brand gestoken hebben.  De laatste dagen zijn er minstens 23 doden gevallen in Masaya, maar de inwoners zijn ook slachtoffer van plunderingen en brandstichtingen. 

Een uitgebrand huis in de stad Masaya.
AFP or licensors

Paramilitairen staken vorige week een huis in brand van een familie die weigerde een scherpschutter binnen te laten.  Daarbij vielen zeven doden waaronder een peuter van drie jaar en een baby van negen maanden. Ook een man op straat werd in brand gestoken. Luis Almagro, de secretaris-generaal van de Organisatie voor Amerikaanse Staten, veroordeelt het geweld in een tweet.

Wij willen vrede! Wij willen rechtvaardigheid!

Al huilend op hun knieën of zwaaiend met de blauw-witte vlag van Nicaragua, richtten de inwoners van de stad zich tot de kerk: "Wij willen vrede! Wij willen rechtvaardigheid!" Donderdag is een delegatie van de kerk onder leiding van kardinaal Leopoldo Brenes naar Masaya getrokken om een nieuw bloedbad te voorkomen en samen met het volk te bidden. De kardinaal werd door een grote menigte ontvangen en liep met zijn gevolg door de straten van Masaya. 

Kardinaal Leopoldo Brenes in de straten van Masaya.
AFP or licensors

"Onze broeders zijn aan het sterven. Als wij ook gewapend waren, zouden het wapens tegen wapens zijn. Maar nu is het een ongelijke strijd", vertelt een inwoner.  Het gaat om disproportioneel geweld, verklaart ook een lokale mensenrechtenorganisatie. Donderdag bleven de inwoners van Masaya angstig binnen terwijl de gewapende anti-oproeragenten de straten rondtrokken en de barricades weghaalden.  

Mislukte vredesgesprekken

De Nicaraguaanse kerk probeerde de oppositie en de regering al verschillende keren in dialoog te brengen. De meest recente poging werd maandag opnieuw stopgezet. De kerk en de oppositie schuiven de schuld van de mislukking in de schoenen van Ortega.  Vrijdag werd er nochtans unaniem beslist om de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten in te schakelen.

De organisatie zou een onafhankelijk onderzoek voeren naar de verantwoordelijken van het geweld en de slachtoffers van de laatste maanden. Sinds het begin van de politieke crisis zijn er al 212 doden gevallen. Maandag bleek echter dat de regering de organisatie nog altijd geen uitnodiging gestuurd had. Denis Moncada, de Nicaraguaanse minister van Buitenlandse Zaken, wijdt de vertraging aan de bureaucratie. 

Meest gelezen