Videospeler inladen...

Massaal protest in Spanje na vrijlating op borgtocht van vijf verdachten van verkrachting

In Spanje is in verschillende steden betoogd tegen de vrijlating van vijf mannen die beschuldigd worden van groepsverkrachting. Twee jaar geleden hadden ze een jonge vrouw verkracht tijdens de stierenrennen van Pamplona. Maar de rechtbank veroordeelde hen alleen voor misbruik en ze kregen een lichtere straf. De daders en het slachtoffer gingen in beroep. Tot er een uitspraak is in beroep worden de vijf mannen op borgtocht vrijgelaten. Veel Spanjaarden vinden dat niet kunnen en dat leidde opnieuw tot massaal straatprotest.   

In Madrid en verschillende andere Spaanse steden is massaal geprotesteerd tegen de vrijlating op borgtocht van vijf mannen die beschuldigd worden van groepsverkrachting. 

Tijdens het stierenrennen-festival in Pamplona twee jaar geleden hadden de vijf mannen uit Sevilla zich vergrepen aan een jonge vrouw van 18. Ze pochten daarna over hun seksuele agressie in een Whatsapp-groep met de naam "Wolf Pack" (wolvenroedel). 

In april dit jaar oordeelde de rechtbank dat er onvoldoende bewijs was om te spreken van verkrachting. De vijf werden wel veroordeeld tot negen jaar gevangenis elk voor het mindere misdrijf "seksueel misbruik". Dat lokte verontwaardigde reacties uit. Het slachtoffer én de vijf daders gingen tegen de uitspraak in beroep. 

AFP or licensors

De mannen zaten al twee jaar in voorlopige hechtenis, en mochten nu de gevangenis op borgtocht verlaten, hangende het proces in beroep. Aangezien de gezichten van de vijf daders op krantenfoto's in het hele land te zien waren, oordeelde een rechtbank in Navarra dat de kans op herhaling van de feiten "zo goed als ondenkbaar" is. 

Bij de protesten tegen de uitspraak en de vrijlating droegen veel vrouwen spandoeken met de slogans "Het is geen misbruik, het is verkrachting", en "Wij vrouwen geloven je". 

Oorspronkelijk was de eis van het openbaar ministerie een gevangenisstraf van 20 jaar voor verkrachting. In Spanje moet het slachtoffer daarvoor het bewijs leveren dat er sprake was van specifiek geweld, zoals bedreiging met een mes of sporen van slagen en verwondingen. 

Inès Arrimadas, een parlementslid van de partij Ciudadanos tweette: "Ik respecteer gerechtelijke uitspraken, maar als vrouw baart het me zorgen dat die mannen op straat lopen (...) Laten we het eens worden om ons strafrechtelijk systeem te hervormen en proberen om dergelijke situaties te voorkomen."

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen