Videospeler inladen...

Michel fluit Vandeput terug: "Beslissing vervanging F-16's wordt in schoot regering genomen, nergens anders"

Het Franse aanbod wordt wel degelijk nog in overweging genomen als vervanger van de F-16's. Dat zegt het kabinet van premier Charles Michel (MR). Hij fluit daarmee zijn minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) terug, die in De Morgen zegt dat het Franse voorstel "uitgesloten" is. "De beslissing wordt in de schoot van de regering genomen, nergens anders", zegt Michel.

Zijn de Franse gevechtsvliegtuigen wél of niet een optie? Premier Michel zei vorige week vrijdag dat de regering bereid is om het Franse aanbod voor de vervanging van de F-16's zeker te bekijken. En dat terwijl de Fransen niet hadden meegedongen in de officiële procedure die de regering had opgestart.

Uitgesloten

Nog geen week later gooide minister van Defensie Vandeput vanochtend die deur alweer dicht. "Laat ons zeggen dat de zaken op die persconferentie anders zijn overgekomen dan hoe we ze op voorhand hadden besproken", zegt hij vandaag in De Morgen. De defensieminister sprak zich al meermaals uit tegen de aanpak van de Franse groep Dassault, die de Rafale buiten de procedure om probeert te verkopen aan België. De twee andere kandidaten, de F-35 van Lockheed Martin en de Eurofighter van Airbus, volgen wel de officiële procedure.

De minister noemde het Franse voorstel alleszins "uitgesloten". "Je kunt niet doen alsof de Fransen in de procedure zitten." 

Drie punten

Premier Michel fluit zijn minister wel meteen terug. "Het kernkabinet heeft vorige vrijdag beslist dat het vervangingsdossier van de F-16-gevechtsvliegtuigen wordt voorbereid door de werkgroepen. Die nemen drie punten in overweging", zegt zijn kabinet. Het gaat om een verlenging van de F-16's of niet, de officiële RfGP met daarin de F-35 en de Eurofighter én het Franse voorstel voor een partnership. "De regering houdt zich aan die afspraak. De beslissing wordt in de schoot van de regering genomen, en nergens anders."

In "De ochtend" op Radio 1 zet Vandeput de puntjes op de i. "Ik ben een loyale partner in deze regering. Er zijn drie elementen in dit dossier en ik heb aan de Fransen gevraagd om te laten zien wat ze te bieden hebben. Wat ik wil duidelijk maken is dat Rafale zich nu presenteert als een officiële deelnemer aan de procedure en dat is niet het geval. Dat heeft de premier vorige week ook gezegd op de persconferentie. Ik zit dus op één lijn met de premier. "

(Her)beluister hier het gesprek met Steven Vandeput in "De ochtend" op Radio 1

Videospeler inladen...

Meest gelezen