"Regenputten staan droog en het zal niet meteen verbeteren": nu al brandgevaar in Antwerpse heidegebieden

Het Agentschap Natuur en Bos heeft code oranje afgekondigd voor verschillende Antwerpse natuurgebieden. Dat betekent dat het droog is en dat er brandgevaar is. En volgende week wordt het nog droger, zegt onze weerman Frank Deboosere. 

Op dit moment wijst de thermometer 16 graden aan in Kalmthout. Absoluut niet warm. Maar toch waarschuwt het Agentschap Natuur en Bos nu al voor brandgevaar in verschillende heidegebieden in de provincie Antwerpen, met code oranje, de op één na hoogste alarmfase. Concreet geldt het alarm voor de Kalmthoutse Heide, de Eksterheide, De Merode, Most-Keiheuvel en de Tielenheide.

"Oranje betekent dat er een verhoogd brandgevaar is. Dan zorgen we ervoor dat de speciale brand-uitkijktorens bemand zijn. We roepen bezoekers ook op om niet te roken, kinderen niet zonder toezicht te laten spelen, en om ons snel te waarschuwen als ze iets verdacht opmerken", zegt Marie-Laure Van Wanseele van het Agentschap Natuur en Bos. 

Het is toch helemaal niet zo warm?

Toch halen we op dit moment maar bescheiden temperaturen. Pas in de loop van volgende week verwacht de KMI warmer en nog droger weer. "In  mei heeft het helemaal niet zoveel geregend, en ook deze maand is er nog maar weinig neerslag gevallen", zegt weerman Frank Deboosere. "De regenputten staan droog, en de situatie zal niet meteen verbeteren. We halen vanaf de 2de helft van volgende week temperaturen tot wel 30 graden." 

"Het is niet abnormaal om bij dit weer al brandgevaar te hebben", zegt opnieuw Marie-Laure Van Wanseele. "We komen uit een droge winter. De planten en bomen op de heidegebieden komen uit een hele droge winter, en zijn nog niet goed bestand tegen de brand. Als het warmer wordt, later op de zomer, zijn de gewassen meer brandbestendig." 

BELGA/LUYTEN

Het is niet ongewoon dat er branden uitbreken op heidegebieden, soms worden die veroorzaakt door onvoorzichtige bezoekers. Maar in 2011 waren de problemen op de Kalmthoutse Heide enorm. Toen ging meer dan 600 hectare van het kostbare natuurgebied in de vlammen op. De oorzaak van de brand is nooit achterhaald. 

Meest gelezen