Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

OPEC trekt olieproductie met een miljoen vaten per dag op om tekort op te vangen

In Wenen zijn de olieministers van het kartel OPEC dan toch overeengekomen om de productie op te krikken met een miljoen vaten per dag. Vooral Iran en Saudi-Arabië hadden daarover ruzie gemaakt, maar hebben elkaar nu toch gevonden.

De verhoging met een miljoen vaten olie (of bijna 159 miljoen liter) per dag gaat in juli in en kwam er na nogal bitsige discussies tussen vooral de olieministers van Saudi-Arabië en Iran. Dat laatste land had zich verzet tegen de verhoging omdat het vreest daar weinig voordeel uit te halen door Amerikaanse sancties nu de VS zich hebben teruggetrokken uit het nucleair akkoord. Saudi-Arabië kampt dan weer met begrotingstekorten, maar stond onder druk van de VS om de productie op te krikken.

De voorbije maanden was de prijs van ruwe olie gestegen. Door de onrust in Venezuela, gevechten in Libië en problemen in Angola was de productie in die landen fors gedaald. In totaal was de productie daardoor met 2,8 miljoen vaten per dag teruggevallen.

De productie zal nu vanaf juli met een miljoen vaten per dag verhoogd worden. In de praktijk zou dat evenwel slechts 700.000 vaten zijn omdat een aantal landen al aan de maximumgrens van hun capaciteit zitten en de problemen in Venezuela en Libië niet meteen opgelost zullen zijn. Omdat de vraag erg groot blijft, zit echt goedkope olie er niet meteen in. De olieprijzen schommelen nu rond iets meer dan 70 dollar per vat.

OPEC heeft wel veel minder invloed

De OPEC van vandaag heeft wel veel minder invloed dan die van enkele decennia geleden. Volgens Tom Simonts, financieel econoom van KBC, produceren de lidstaten van het kartel nog slechts een derde van de totale olieproductie. Jaren geleden was dat nog meer dan de helft.

De beslissingen van de OPEC worden bovendien uitgehold door interne verdeeldheid en valse beloftes. Veel landen scharen zich achter beslissingen, maar voeren die niet altijd uit. Bovendien kan de OPEC zijn beslissingen enkel hard maken als ook niet-lidstaten zoals Rusland zich daarbij aansluiten. Rusland en andere landen praten overigens morgen met de OPEC over een productieverhoging. Sinds enkele jaren zijn de Verenigde Staten overigens een van de grote olieproducenten en zij houden zich niet aan de afspraken binnen het kartel.

Vandaag heeft de OPEC overigens het lidmaatschap van de Republiek Congo goedgekeurd. Dat is de voormalige Franse kolonie Congo-Brazzaville en niet het gewezen Belgisch Congo. Die republiek pompt dagelijks 350.000 vaten olie op en is daarmee de derde olieproducent in Zwart-Afrika.

Herbeluister hier het gesprek met KBC-hoofdeconoom Tom Simonts in "Radio Rusland"

Meest gelezen