Waarom de Rode Duivels beter niet de finale halen, maar Panama en IJsland wél

De Low Impact Man, Steven Vromman, heeft het berekend: "Voor het klimaat krijgen we best halve finales met Costa Rica, Kroatië, Panama en IJsland. Waarbij de laatste twee de finale spelen." Dus zonder Rode Duivels.

Het wereldbekercircus wordt ten overvloede en langs alle kanten geanalyseerd. De lengte van het gras én van het haar van onze sterren, de matrassen waarop ze slapen, de blik in de ogen van de trainers, het wordt allemaal door de nodige deskundigen van commentaar voorzien, alsof het van wereldbelang is.

Een invalshoek die ik nog niet hoorde, is die van het klimaat. Want laat ons wel wezen, dit feestje is alweer een flinke aanslag op ons milieu.

Denk maar aan de honderdduizenden supporters die met het vliegtuig naar Rusland zijn gekomen. Om nog te zwijgen van de vele binnenlandse vluchten, de duizenden journalisten en ‘hoogwaardigheidsbekleders’ die een match willen zien.

De voorbije maanden hebben vervuilende vrachtschepen met duizenden containers vlaggetjes, aanstekers, opblaasbare prullen, stickers en andere prullaria de oceanen doorkruist. Een deel van dat spul zal later teruggevonden worden in de plastic soep van diezelfde oceanen. Je zal maar een dolfijn zijn die stikt in een plastic vlag met daarop de kop van Nainggolan. Hij speelde niet eens mee, van een zinloze dood gesproken!

Laat ons wel wezen, dit feestje is alweer een flinke aanslag op ons milieu.

En dan is er nog iets. De vreemde gewoonte om na een gewonnen wedstrijd in de wagen te stappen en al toeterend, en vaak veel te snel rondjes te gaan rijden. Geen idee of er al een studie is over gemaakt, maar aan televisiebeelden te zien lijkt het een gewoonte die ondertussen wereldwijd is verspreid – zoals zovele kwalijke gewoontes. Dit ritueel zorgt voor pieken in fijn stof, onveilige situaties, lawaaioverlast en natuurlijk een pak CO2 uitstoot. Vanuit dit standpunt bekeken, maakt het wel verschil wie de wereldbeker wint.

Enig opzoekwerk heeft me geleerd dat een finale tussen Brazilië en Duitsland zou kunnen uitdraaien op een ecologische ramp. In Brazilië zijn er ruim 51 miljoen auto’s, in Duitsland bijna 47 miljoen. Die van Brazilië rijden dan wel op ethanol – wat niet veel beter is –, de Duitse bakken zitten vol sjoemelsoftware en stoten veel meer uit dan ze beweren. Hoe eerder deze landen naar huis gespeeld worden hoe beter dus.

Voor het klimaat krijgen we best halve finales met Costa Rica (1,4 miljoen), Kroatië (1,6 miljoen), Panama (0,5 miljoen) en IJsland (0,35 miljoen). Waarbij de laatste twee de finale spelen. Wie wint, maakt dan niet zoveel uit. Ik vermoed dat ze in IJsland wat meer SUV’s hebben, de auto’s in Panama zullen dan gemiddeld wat ouder zijn.

Wat de Belgen betreft, met 6,3 miljoen auto’s hebben we er meer dan Nigeria waar ze met bijna 200 miljoen inwoners slechts 5,5 miljoen stuks hebben. Dus meer dan een achtste finale is niet wenselijk voor de Rode Duivels.  Dat komt ervan als de regering maar blijft vasthouden aan salariswagens natuurlijk.

Tot zover mijn persoonlijke voorkeur. Want uiteindelijk, voetbal is maar een spelletje. De klimaatverandering jammer genoeg niet.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen