Opnieuw staking bij grootste IT-leverancier van Vlaamse overheid: "We doen dit tot de directie haar trots inslikt"

Er wordt al voor de tweede keer dit jaar gestaakt bij de grootste leverancier voor informaticadiensten van de Vlaamse overheid, DXC Technology, in Mechelen. Al maanden heerst er sociale onrust over een besparingplan van de directie, waarbij 89 jobs moesten verdwijnen. Het personeel is boos dat de directie elke vorm van formeel overleg weigert.

Vorig jaar zag DXC Technology het levenslicht uit de fusie tussen de informaticadienstenbedrijven  CSC en HPE Enterprise Services, de zakelijke poot van IT-gigant HP. Op einde van het jaar liet de directie van het bedrijf weten dat het de organisatie wilde herschikken: 89 van de 584 jobs zouden verdwijnen. 

"Men zei dat men bereid was om de bestaande afspraken te respecteren - wat sowieso een wettelijke verplichting is - als wij bereid waren te accepteren dat men vanaf 1 november dit jaar kon beginnen met het ontslaan van andere oudere werknemers om het bedrijf te verjongen", legt Koen Dries van de christelijke vakbond LBC-NVK uit.

Men gooit mensen in groepjes van 20 à 30 om de zoveel maanden buiten. Maar dan zonder respect voor het arbeidsreglement en voor de bestaande CAO

Koen Dries, LBC-NVK

"Het personeel heeft dat uiteraard massaal weggestemd. Als gevolg daarvan heeft men de chantage die men had voorgesteld uitgevoerd en gooit men mensen in groepjes van 20 à 30 om de zoveel maanden buiten. Maar dan zonder respect voor het arbeidsreglement en voor de bestaande CAO."

Op 30 maart draaide die sociale onvrede uit op een staking, gevolgd door bezoeken van het personeel aan andere vestigingen van DXC, aan de hoofdzetel van het bedrijf in Parijs en aan klanten. 

Muurvast

Vandaag, bijna 3 maanden later, zit het overleg nog altijd muurvast, zegt Dries, die felle kritiek uit op DXC-baas Philippe Jaeken. "Die man toetert overal rond dat wij maar niet aan tafel komen. Wij blijven hem met de regelmaat van de klok uitnodigen. En ook op vergaderingen zeggen wij: begin nu eindelijk eens te onderhandelen. Maar hij weigert al 6 maanden elk overleg."

Volgens Dries zijn de vakbonden door Jaeken bedreigd met "totaal ridicule" schadeclaims van miljoenen euro's. "Hij beweert dat het voeren van acties door het personeel hem schade zou berokkenen en dat dat onze schuld is omdat wij het personeel ondersteunen. Maar het is nogal goedkoop om een hele rij sociale misdrijven op te stapelen en dan de mensen die zich daartegen verzetten ervan te beschuldigen u schade te berokkenen."

Het is nogal goedkoop om een hele rij sociale misdrijven op te stapelen en dan de mensen die zich daartegen verzetten ervan te beschuldigen u schade te berokkenen

Koen Dries, LBC-NVK

De bonden hopen dat de staking van vandaag ertoe leidt dat de directie weer aan tafel komt. "Gebeurt dat niet, dan volgen er weer zachte acties, zoals klantencontacten en bezoeken aan andere zetels. Dan gaan we weer naar de directie in het buitenland, zoals we eerder gedaan hebben. En als hij dan blijft weigeren, zal er opnieuw gestaakt worden. Die cycli zullen zich blijven herhalen, desnoods tot eind 2020, als de herstructurering achter rug is. Tenzij de man zijn trots inslikt en onderhandelt over een oplossing voor deze situatie."

Algemeen statement

Gevraagd naar een reactie op de kritiek van de vakbonden, laat het bedrijf bij monde van een woordvoerster weten "niet rechtstreeks te willen antwoorden". In een algemeen statement - dat overigens identiek is aan dat van 3 maanden geleden - stelt het bedrijf dat het de "acties en communicatietechnieken van de vakbonden nadrukkelijk afkeurt". 

"In de tussentijd zal DXC Technology al het nodige doen om gefocust te blijven en om ervoor te zorgen dat de dienstverlening van onze klanten niet beïnvloed wordt." Het bedrijf benadrukt opnieuw dat het zal doorgaan met "het transformatieproces" bij DXC, "mits het respecteren van al onze wettelijke en bestaande verplichtingen".

Meest gelezen