Videospeler inladen...

Paul De Grauwe: "Als er een echte handelsoorlog komt, wordt Amerika de grote verliezer"

Nu de Amerikaanse president Donald Trump dreigt met hogere importtarieven voor Europese auto's vrezen velen onder u allicht voor een escalerend handelsconflict, ja zelfs een ware handelsoorlog. Hoe realistisch is zo'n scenario? Professor Economie Paul De Grauwe en Luc Strybol van Flanders Investment&Trade USA proberen de gevolgen in te schatten.

"Ik zou zeggen  dat het nu gaat om schermutselingen", zegt De Grauwe in "Terzake". "De omvang van de handel die door die tarieven wordt getroffen, blijft nog altijd heel klein." De Grauwe heeft het over 1 procent van de handel met de VS. 

De bedrijven gaan natuurlijk sneller een impact voelen

Luc Strybol (Flanders Investment&Trade USA)

Maar wat niet is, kan nog komen. "Schermutselingen kunnen leiden tot een oorlog, vooral als een van de partners eigenlijk tot doel heeft oorlog te voeren", stelt De Grauwe. Tot nu toe hebben de "schermutselingen" geen grote gevolgen voor de consument. Als Amerikaans fruitsap hier te duur wordt, kan je bijvoorbeeld nog altijd Spaans fruitsap kopen."

"De bedrijven gaan natuurlijk sneller een impact voelen", waarschuwt Luc Strybol. "Als de oorlog voortgaat en de automobielindustrie zelf wordt getroffen, krijgen we natuurlijk wel schade." Volgens Strybol is het Trump vooral om "America First" te doen, en kan dit uiteindelijk "alles stuk maken door met alle landen een handelsoorlog te beginnen". "Als alles dan kapot is en er begint hier en daar een boompje te groeien, zal hij zeggen dat hij dat boompje heeft geplant. Maar dan heb je wel eerst een heel bos kapotgemaakt." Strybol beschouwt het als zijn taak nieuwe afzetmarkten voor onze bedrijven te zoeken: in Mexico, Canada, China, Brazilië of Argentinië.  

Het is Amerika tegen de rest van de wereld

Paul De Grauwe

"Het is Amerika tegen de rest van de wereld", analyseert Paul De Grauwe. Hij vergelijkt met vroeger, toen er handelsoorloigen van "iedereen tegen iedereen" waren. "Er zijn opportuniteiten om buiten Amerika echte handel te gaan drijven. Als het zover komt, zal Amerika de echte verliezer zijn."

Daarom is eenheid zo belangrijk, vindt hij. "We moeten onze eenheid behouden - vooral in Europa - en uitwegen zoeken met andere landen en continenten", aldus De Grauwe. "Intussen moeten we blijven proberen openingen te vinden." 

VIDEO: herbekijk hieronder het volledige studiogesprek met professor economie Paul De Grauwe en Luc Strybol (Flanders Investment & Trade USA)

Videospeler inladen...

Meest gelezen