Pascal Broze

Politici worden gebrieft over risico's Russische inmenging tijdens verkiezingen

De Staatsveiligheid gaat Belgische politici briefen over de risico's op onder meer Russische inmenging tijdens de komende verkiezingen. Dat schrijft La Libre Belgique. Het gaat om de lokale verkiezingen dit najaar, maar ook om de nationale en Europese verkiezingen in 2019.

De Staatsveiligheid in ons land heeft redenen om te geloven dat de verkiezingen van 2018 en 2019 mogelijk beïnvloed zullen worden via onder meer sociale media. Al blijft de inlichtingendienst eerder vaag in haar antwoord op de vraag van wie die dreiging dan precies uitgaat. De dienst houdt het er voorlopig op dat we waakzaam moeten zijn voor een mogelijke inmenging van verschillende actoren, waaronder bepaalde organisaties en landen. 

Wel zeker is dat één van die landen Rusland is. De voorbije maanden was immers in het buitenland te zien dat er sprake was van Russiche inmenging. Zo onderzoeken de Amerikaanse veiligheidsdiensten nog steeds of er inmenging was van Rusland bij de presidentiële verkiezingen in de Verenigde Staten van 2016.

Men wil sommigen in een slecht daglicht stellen of via valse berichten het publiek beïnvloeden

Ingrid Van Daele van Staatsveiligheid

Maar er zijn nog andere voorbeelden in de huidige internationale context. "In de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen hebben we gezien dat er een valse website van Le Soir is aangemaakt, waarop Emmanuel Macron werd voorgesteld als de ideale kandidaat voor de Saudi's," zegt Ingrid Van Daele van Staatsveiligheid. "Dat is een manier om bepaalde mensen in een slecht daglicht te stellen of door middel van valse berichten het brede publiek te beïnvloeden in een bepaalde richting."

Politici briefen: hoe?

De komende maanden zal de Belgische Staatsveiligheid daarom politici sensibiliseren die mogelijk het doelwit kunnen zijn van inmenging. Maar het gaat verder dan dat. "We zijn ook op operationeel vlak een aantal initiatieven aan het nemen om de transmissie van informatie te evalueren en te bekijken of daar eventueel inmenging mee gepaard gaat," zegt Van Daele.

Is België dan zo'n interessant land om de verkiezingen te gaan beïnvloeden? Misschien als land niet bepaald, maar volgens Van Daele zijn we het wel "omdat we verschillende internationale instellingen herbergen, zoals de NAVO en Europese instellingen." De focus ligt dan ook niet zozeer op de lokale verkiezingen van 2018 - die eerder kunnen beschouwd worden als een test -, maar wel op de verkiezingen van 2019. "De inzet daar is veel groter, aangezien het dan gaat om Europese en federale verkiezingen."

Meest gelezen