Rotterdam klimaatneutraal maken tegen 2050 kost 11 miljard

Het was een thema bij de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland dit jaar, het zal er straks ook een zijn bij ons: het klimaatneutraal maken van steden. In Nederland heeft Rotterdam, de tweede stad van het land , laten berekenen wat zoiets kost. De factuur is niet min: 11 miljard tegen 2050.

"Een duurzame stad begint met terugrekenen in plaats van mijmeren over groen. Rotterdam heeft nu een klimaatneutrale route", schrijft de Nederlandse krant NRC Handelsblad. Het ontslagnemende Rotterdamse stadsbestuur liet berekenen wat "klimaatneutraliteit" kost en kwam uit op en som van 11 miljard euro, enkel voor de "gebouwde omgeving". De haven en de industrie zijn daar niet bij gerekend. 

"Er zijn legio steden die roepen: we gaan duurzaam en energieneutraal worden, maar eigenlijk heeft niemand een idee van de omvang van de opgave”, zegt hoogleraar Derk Loorbach, directeur van onderzoeksinstituut Drift van de Erasmus Universiteit Rotterdam in NRC Handelsblad. „Het is vrijblijvend roepen." 

Bovendien moet je enorm opschieten om 2050 nog te halen, blijkt uit de studie. Volgens huidig schepen van duurzaamheid Adriaan Visser van het links-liberale D66 geraak je er sowieso niet "door stap voor stap te gaan en te denken dat je er zo komt tegen 2050. Hier moeten echt haakse bochten worden genomen. Maar wie neemt ze en wanneer? Wat kost het en wat levert het op? Het heeft ook met politiek lef te maken. Je moet wel besluiten durven te nemen.”

Er zijn legio steden die roepen: we gaan duurzaam en energieneutraal worden, maar eigenlijk heeft niemand een idee van de omvang van de opgave

Hoogleraar Derk Loorbach

Een ander probleem, volgens het rapport, is dat duurzaamheid nu slechts een bezorgdheid is van een groepje hogeropgeleiden. Een duurzame stad moet ook een meer "inclusieve stad" zijn, zegt het rapport: "Armoede vertaalt zich vaak ook in een ongezond leefpatroon en stress, weinig mobiliteit, een woning met een slecht klimaat. Als ook kwetsbare groepen toegang krijgen tot een energieneutrale woning, goed voedsel en meer beweging zoals fietsen, dan is dat een enorme verbetering."

 

Meest gelezen