Royaal bekeken: "asociaal gedrag" op Ascot, Spaanse olijven en nog meer (homo)huwelijksklokken

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Luxemburgse erfgroothertog Guillaume en zijn eega Stéphanie bewijzen dat er op studeren geen leeftijd staat. Ze verhuizen naar Londen om opnieuw achter de boeken te kruipen. De Oranjes woonden een concert van Queen B en dat ging heus niet onopgemerkt voorbij. Die andere bekende Queen genoot volop van Royal Ascot waar er traditioneel ook minder koninklijk gedrag te spotten valt. De Spaanse koning Felipe ontmoette Donald Trump in een moeilijke week en de biseksuele Lord Ivar Mountbatten trouwt met zijn verloofde James. Zijn ex-vrouw geeft hem weg.

Dertigers op de schoolbanken

In Luxemburg verhuist het erfgroothertogelijke paar, Guillaume (36) en Stéphanie (34), naar Londen. Ze gaan er vanaf september namelijk opnieuw studeren. De Luxemburgse troonopvolger zal een postuniversitaire studie volgen aan het Royal College of Defense Studies (RCDS), waar er onder meer internationale betrekkingen en geopolitiek kan gevolgd worden. Guillaume wil zich extra voorbereiden op zijn toekomstige taken als groothertog. Hij vertoefde eerder al in Engeland aan de koninklijke militaire school Sandhurst en studeerde politieke wetenschappen in Angers, Frankrijk.

Stéphanie vat bij Sotheby's Institute of Art dan weer kunstgeschiedenis aan. Zij heeft al een master Germaanse filologie, behaald aan de universiteit van Louvain-la-Neuve. Gravin Stéphanie de Lannoy is opgegroeid in ons land, maar gaf haar Belgische nationaliteit op toen ze met Guillaume huwde. Hoelang het koppel in Londen zal wonen en of ze telkens zullen afzakken naar Luxemburg voor officiële gelegenheden, is niet gecommuniceerd.

Guillaume en Stéphanie leerden elkaar kennen via gemeenschappelijke vrienden, maar verloren elkaar uit het oog om in 2007 op een adellijk bal toch een vonk te voelen overslaan. Ze trouwden in 2012. Het koppel slaagde er al die tijd in om hun relatie uit het oog van de schijnwerpers te houden. Pas toen Guillaume in een interview voor zijn 30ste verjaardag vertelde dat er "iemand speciaal" was, kwam Stéphanie in het vizier.

Het zal een verrassing zijn

Het koppel heeft na bijna 6 jaar huwelijk geen kinderen, wat in het groothertogdom doet speculeren over een troonopvolger. Er wordt al richting Guillaumes oudste broer Félix gekeken die twee kinderen heeft. In 2016 weigerde Stéphanie te antwoorden op een vraag van Point de Vue over de zwangerschapsgeruchten die toen de ronde deden. "Ik wens hier niet op te reageren. Het zal een verrassing zijn", klonk het toen vaag.  

Drie generaties op rij: erfgroothertog Guillaume, voormalig groothertog Jean en huidig groothertog Henri.

Voor de troon zelf is er geen haast bij: in Luxemburg is het gebruikelijk dat het staatshoofd met pensioen gaat. Groothertog Henri regeert sinds 2000. Zijn vader Jean gaf de fakkel door op 79-jarige leeftijd. Henri zelf is nu 63 en zal meer dan waarschijnlijk nog een hele poos regeren.

De Oranjes naar Queen B

Het Nederlandse koningspaar en hun dochters zijn gespot op het concert van Beyoncé en Jay-Z in de ArenA in Amsterdam. Het ging om een privébezoek, maar op sociale media bleef dat bezoek uiteraard niet lang een groot geheim. Sienna (10) zag Máxima, trok haar stoute schoenen aan en vroeg beleefd of ze op de foto mocht met de koningin. "Oh my God denk je, en dan moet je gewoon even je kans pakken", aldus het meisje -dat danig onder de indruk was- aan het NOS Journaal.

OMG, en dan moet je gewoon even je kans pakken

Dat de foto wazig is, deert Sienna helemaal niet. Haar tante zette hem na lang nadenken toch online wegens "bijzonder". Sienna had nog graag met koning Willem-Alexander en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane geposeerd, maar die moesten helaas "snel door".

Royal Ascot, u zegt?

Gedurende vijf dagen in juni vinden de welbekende Britse paardenraces plaats, genaamd de Royal Ascot. Voor de Queen is het als paardenliefhebster een van de hoogtepunten van het jaar. Ze heeft eigen volbloeden die deelnemen aan de races en die hebben in de loop der jaren best wat prijzen gewonnen. De prijzenpot is ook niet mis: ruim 7 miljoen valt er te verdienen.

Het evenement staat voorts bekend voor zijn strakke dresscode: dames horen geen blote schouders te tonen, geen rokken of jurken te dragen tot boven de knie en -bovenal- bombastische hoeden zijn een ware must. Mannen worden op de renbaan verwacht met stropdas, vest én hoge hoed. Instructies voor deze "elegantie op maat" staan zelfs extra aangegeven op de officiële website. Sinds vorig jaar is een jumpsuit toegelaten.

Royal Ascot startte onder impuls van koningin Anne in 1711 en heeft al elf monarchen als beschermvrouw of- heer gekend. De Queen tekent elke dag present met andere leden van de koninklijke familie. Dit jaar maakte Meghan Markle haar debuut aan de zijde van prins Harry, maar ook prinses Anne, Eugenie, Beatrice en de prinsen Charles, Andrew en Edward kwamen langs. Zij dragen een naamplaatje. Niet omdat iemand hun naam zou vergeten of om makkelijker gesprekken aan te knopen, maar simpelweg omdat de badge toegang geeft tot de koninklijke loges. De Queen hoeft als hoogste in rang geen naamplaatje te dragen. Enkele sfeerbeelden:

Meghan Markle en prins Harry. De hertogin van Sussex droeg haar naamplaatje in haar handen.
AFP or licensors
Vaste klant: prins Charles en echtgenote Camilla.
AFP or licensors
De Queen draagt een zonnebril omdat ze vorige maand werd geopereerd aan cataract.
AFP or licensors

Een minder gekende zijde van Ascot is "het asociale gedrag", zo omschrijft de Britse pers het vrij subtiel en laconiek, met andere woorden de vecht- en kotspartijen die regelmatig plaatsvinden tot naaktlopers toe. Op het evenement met 300.000 mensen vloeit de drank rijkelijk en wordt er frequent drugs genomen. Dit jaar zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt met meer gewapende agenten en snuffelhonden op het terrein.

Op de paardenrennen verschijnt tegenwoordig een héél gevarieerd publiek dat zich graag optut, zich onder celebrities wil mengen, zich vooral wil amuseren en bovendien onder vrienden er een sport van maakt om op te scheppen, analyseert Sky News het.

Op Ladies Day is het vaak alle remmen los. Ook dit is Ascot.
Ascot roept via boodschappen op het terrein op om alles "met mate" te doen.

Koning Felipe en Letizia bij de Trumps

Tussen de sterke kritiek op het migratiebeleid van de Amerikaanse regering door ontvingen de Amerikaanse president Donald Trump en first lady Melania deze week de Spaanse koning Felipe en koningin Letizia. Trump onderstreepte de "excellente" relaties tussen Spanje en de VS inzake handel en militaire samenwerking, terwijl Felipe de focus wilde leggen op de "gedeelde historische erfenis".

Diplomatieke bronnen in El País laten echter doorschemeren dat beide heren in het Witte Huis hebben gepraat over het asielbeleid en de spanningen tussen de VS en Europa naar aanleiding van de hogere tarieven op staal en aluminium. Ook Spaanse producenten van olijven krijgen te maken met een extra heffing (tot 37,4%). Melania tweette dat ze met Letizia had genoten van een kopje thee en ze samen de mogelijkheden hadden overlopen om een positieve impact te hebben op kinderen.

Het was de eerste ontmoeting tussen de Trumps en het Spaanse koningspaar. Zij bezochten in 2014 nog Barack en Michelle Obama in Washington. De Spaanse koning en zijn vrouw waren op vijfdaags staatsbezoek in de VS waar ze verwelkomd werden in New Orleans en San Antonio. Beide steden stonden in de 18de eeuw onder Spaans bewind en hebben dus historische banden met het land.

Wie New Orleans zegt, zegt jazz. Letizia en Felipe werden getrakteerd op een concert.

Eerste homohuwelijk binnen Britse koninklijke familie

We hadden in mei het huwelijk van prins Harry, in oktober volgt nog dat van prinses Eugenie. Maar het Britse hof krijgt er nog een trouwfeest bij: dat van Lord Ivar Mountbatten (55), de neef van de Queen, met James Coyle (56). U leest het goed: het wordt het eerste homohuwelijk binnen de Britse koninklijke familie.

Mountbatten outte zich in 2016 al (lees ons artikel hierover). Het gaat om zijn tweede huwelijk. Mountbatten was tot 2011 getrouwd met Penny Thompson en heeft met haar drie dochters. Zijn ex-vrouw is altijd op de hoogte geweest van zijn biseksualiteit. Ze kende zijn geaardheid nog voor ze verloofd waren. Meer zelfs: Thompson zal haar ex-man begeleiden naar het altaar deze zomer.  "Een ideetje van onze dochters", zegt ze aan de Daily Mail.

Het trio komt ook bewust met het hele verhaal naar buiten, zodat alles met het nodige respect kan omkaderd worden. "Ik verafgoodde Penny toen we getrouwd waren, en ik hou nog altijd van haar. Ik had nooit gedacht dat ik met een man zou huwen", stelt Mountbatten.

Voor de generatie van mijn dochter Ella (22) zal dit cool zijn

"Mijn oudste dochter Ella (22) zei meteen dat mijn huwelijk geen probleem vormde, dat het tegenwoordig normaal is. Natuurlijk is het concept voor haar generatie cool. Als ik echt eerlijk ben, zit het me nog altijd niet lekker. Ik heb mijn hele leven als een hetero geleefd." Nochtans wist Mountbatten al vroeg dat hij ook een boon had voor mannen. "Ik voelde me al aangetrokken toen ik 8 was. Je bent homo of niet, ik denk absoluut dat het in de genen zit. Ik heb het mijn ouders nooit verteld. Binnen 15-20 jaar zullen mensen dit niet meer begrijpen, maar voor onze generatie was het dus wél een probleem. De rotsvaste overtuiging van onze generatie was dat je trouwde met een vrouw."

Zijn ex vindt alvast dat haar voormalige echtgenoot opengebloeid is sinds zijn outing. Ze heeft nooit een zaak gemaakt van zijn biseksualiteit. "Ik ben met een open geest en hart getrouwd. Ik heb nooit schrik gehad, omdat ik van hem hield. Liefde overwint alles, nee?" Makkelijk was het echter niet, verre van. Thompson bleek jaloers te zijn, dát had ze onderschat. Ze greep uiteindelijk naar de fles. Achteraf bekeken had Thompson het anders willen aanpakken. Zelf heeft ze sinds twee jaar ook een nieuwe relatie.

Lord Mountbatten met zijn gezin vroeger:

Meest gelezen