Spin-off van “Roseanne” in de maak, zonder Roseanne Barr

TV-zender ABC bestelt een sitcom met personages uit “Roseanne”. De verguisde comédienne doet niet meer mee, na de ophef rond haar racistische tweet van enkele weken geleden. Daarop had ABC beslist de succesvolle reeks stop te zetten. Dankzij de spin-off worden de jobs gered van zo’n 200 mensen: acteurs en medewerkers achter de schermen.

De komische reeks “Roseanne” liep van 1988 tot 1997, en keerde dit jaar met veel succes terug. Het was zelfs het meest bekeken programma van het voorbije TV-seizoen in Amerika. President Trump was grote fan, al was het maar omdat Roseanne Barr meermaals haar steun betuigde voor hem. Uitzonderlijk in Hollywood, waar de beroemdheden doorgaans anti-Trump zijn.

Barr had al vaker bedenkelijke berichten getweet, maar toen viel ze enkele weken geleden Valerie Jarrett aan met een bijzonder racistische boodschap: dat Jarrett, voormalige adviseur van Obama, het product was van de Moslimbroederschap en “Planet of the apes”. De verontwaardiging was zo groot dat de zender van haar feuilleton meteen besliste om “Roseanne” te schrappen, ook al beloofde het nieuwe seizoen, gepland voor najaar 2018, alweer een kijkcijferkanon te worden. 

Honderden jobs gered

Die drastische beslissing betekende dat heel wat mensen, voor en achter de schermen, hun werk dreigden te verliezen. Maar door de spin-off die er nu komt, met werktitel “The Conners”, zijn die ruim 200 jobs dus gered.  De andere hoofdrolspelers, waaronder John Goodman en Laurie Metcalf, doen allemaal weer mee.

Voorwaarde was dat Barr, tevens producer van “Roseanne” en bedenker van de personages, zelf geen financieel voordeel meer mag doen aan de nieuwe reeks. Dat heeft ze aanvaard. Ze heeft ook al laten weten dat ze iedereen die aan het nieuwe project meewerkt veel succes wenst.

Hoe de afwezigheid van Barrs personage, de moeder van de Conners, in de reeks verklaard zal worden, is nog niet bekend gemaakt.  

Meest gelezen