AFP or licensors

Neymar barst in tranen uit na winst: "Mentale spanning die ontstaat na zo'n match is niet te harden"

Opvallende beelden na de wedstrijd Brazilië-Costa Rica: de Braziliaanse sterspeler Neymar barstte, ondanks de winst van zijn land, in tranen uit. "De mentale spanning die na zo'n wedstrijd, waar eerst lang niet gescoord werd en waar ook spanningen waren met de scheidsrechter op het veld, is bijna niet te harden als die wordt losgelaten bij het einde van de wedstrijd", zegt sportpsycholoog Jef Brouwers, die ook onze Rode Duivels begeleidt. En ook voor de Argentijn Messi en de Portugees Ronaldo heeft Brouwers een analyse.

"Gedurende die hele wedstrijd werd er spanning opgebouwd", zegt Brouwers in "Radio Rusland" op Radio 1. "De opbouw van die spanning gedurende de hele wedstrijd, de spanning door het feit dat ze niet konden scoren, de spanningen op het veld met de scheidsrechter en met de toeschouwers... Dat brengt een enorme ontlading teweeg als de wedstrijd gedaan is, en zeker nadat Neymar vlak voor het einde van de wedstrijd nog eens had gescoord. Die mentale spanning die dan ontstaat en die losgelaten wordt omdat de wedstrijd gedaan is, is bijna niet te harden."

Uiteraard zou niet iedereen op dezelfde manier reageren. "Het zou kunnen dat er anderen zijn die onwaarschijnlijk blij zijn en dat op alle mogelijke manieren uiten: door omhelzingen of door rond het veld te lopen. Neymar doet dat door te wenen. Die spanning kwam natuurlijk ook vanwege de persoonlijke uitdagingen die op het veld aanwezig waren in zijn confrontatie met de scheidsrechter."

(lees verder onder de foto)

2018 Getty Images

Daarnaast komt ook nog dat de hele natie op Neymar vertrouwt. Het hele team is als het ware op één man gericht. "Het is heel belangrijk om in te zien dat alles op zijn hoofd terecht komt. Ook voor de Argentijn Messi is dat zo. We hebben toen ongeveer hetzelfde gezien op het veld, maar Messie heeft die ontlading op een andere manier geuit. Veel serener, maar toch bijzonder triestig."

"De spanning in het voetbal en in een Wereldkampioenschap is zodanig hoog. Je ziet ook dat er verrassende uitslagen zijn, en dat de match vaak op het einde wordt beslist. Op het einde is iedereen fysiek en mentaal leeg en dan krijg je dat "loslaten".  Neymar liet die spanning tijdens de wedstrijd een beetje los op een agressieve manier maar op het einde is die agressie verdwenen en dan zakt men ineen hé."

(lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Messi

Om het dan toch nog even over Messi te hebben, de Argentijn wiens ploeg gisteren verloor van Kroatië, zegt Brouwers dat Messi niet de speler is die op tactisch vlak de ploeg bijeenhoudt. "Nochtans is die rol hem wel tijdens de vorige twee wedstrijden toegewezen. Hij was de enige die voor alles moet zorgen en ik denk niet dat dat zijn sterkte is maar zijn zwakte. Hij moest een leider zijn maar hij is helemaal geen leider. Hij is een onwezenlijk goede voetballer en daardoor denkt men dat hij een leider is maar dat is iets helemaal anders."

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ronaldo

Die andere sterspeler op het WK, de Portugees Ronaldo, lijkt dan weer boven zichzelf uit te stijgen door alle WK-druk. "De sterkste eigenschap van Ronaldo is zijn immens groot ego. Door het feit dat het zo groot is en dat hij er echt door gestimuleerd wordt gaat hij net een prestatie leveren die net iets groter is dan zijn ego. "

(lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Is met een talent geboren worden dan niet altijd een geschenk? "Het is altijd een geschenk, het is alleen heel belangrijk om te zien wat men doet met dat talent en wanneer men vertrekt vanuit de eigenheid van de speler. Dat is denk ik vandaag de dag onderbelicht."

Rode Duivels

Brouwers is ook de psycholoog van de Rode Duivels. Die laatsten kunnen hem contacteren als ze vragen hebben. "Tot hiertoe is dat nog niet gebeurd. Er zijn geen vragen en dat zal zo blijven zolang we winnen."

Maar natuurlijk neemt Brouwers ook zelf initiatief. "Ik geef altijd mijn ideeën over de wedstrijd die ik gezien heb en over de dingen die ik lees in kranten." Meer wil Brouwers er niet over kwijt, en daarbij volgt hij de filosofie van bondscoach Martinez. "Martinez is een sterke verdediger van de strategie: in de kamer mag je zeggen wat je wil, buiten de kamer moet je zeggen wat je moet zeggen om te winnen."

Herbeluister hier het gesprek in "Radio Rusland"

Meest gelezen