Tommelein wil landbouwers en ondernemers stimuleren om kleine windmolens te installeren

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) gaat elk jaar steun uitreiken aan mensen en ondernemingen die kleine windmolens willen zetten. Jaarlijks zal de Vlaamse overheid hier ruim vier miljoen euro uittrekken. Wie windmolens wil zetten kan een aanvraag doen bij de Vlaamse overheid, de beste projecten zullen steun krijgen. 

"Landbouwers of kleine ondernemingen en bijvoorbeeld ziekenhuizen stellen vandaag vaak vast dat ze een hoge energiefactuur hebben", vertelt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). "Zij zouden hun energiefactuur kunnen verlagen door kleine en middelgrote windmolens te zetten", aldus de minister.

Niet alle windmolens zijn de grote mastodonten die we vaak langs de kant van de weg zien. Kleine windmolens zijn niet hoger dan vijftien meter, middelgrote windmolens zijn hoger en produceren een vermogen tot 300 kilowatt.

"Vroeger werkte men met groenestroomcertificaten", zegt Tommelein. "Dan moesten we als overheid vijftien of twintig jaar steun blijven geven aan bepaalde projecten. Dat gaan we niet meer doen: nu gaat het om een éénmalige investeringssteun. De beste projecten krijgen die steun om de omschakeling te maken naar groene energie."

Jaarlijks wil de Vlaamse regering vier miljoen euro investeren in kleine- en middelgrote windmolens. De eerste oproep voor projecten zou er dit jaar nog komen.

Meest gelezen