Wat gebeurde er met het meisje op de cover van Time, ná de foto?

Het beeld van het Amerikaanse nultolerantiebeleid voor mensen die illegaal de grens oversteken, is ongetwijfeld dat van een klein meisje dat huilend opkijkt terwijl agenten haar moeder oppakken. Time zette het meisje gisteren nog prominent op zijn voorpagina. De vraag wat er na de foto met haar gebeurde, bleef lang onduidelijk. Enkele media hebben nu de vader van het meisje gesproken. "Mijn dochter heeft misschien wel het hart van president Trump geraakt."

Het Amerikaanse weekblad Time pakte gisteren uit met wat door sommigen nu al een iconische cover genoemd wordt: een fotomontage van de Amerikaanse president Donald Trump en een huilende peuter. Het kind lijkt op te kijken naar Trump, hij lijkt erop neer te kijken, met de boodschap "Welkom in Amerika". Het magazine probeert zo de crisis over het grenzenbeleid in de VS samen te vatten.

De oorspronkelijke foto van de peuter werd een tiental dagen geleden gemaakt door de gerenommeerde persfotograaf John Moore aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. De afgelopen dagen is het beeld uitgegroeid tot hét symbool voor de crisis die ontstaan is door het nultolerantiebeleid voor immigranten in de Verenigde Staten. Families die illegaal de grens overstaken, werden opgepakt en van elkaar gescheiden.

Moore fotografeert al jaren vluchtelingen aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Hij merkte de moeder en het kind op in een groep mensen die vanuit Mexico de Rio Grande waren overgestoken naar Texas en tegengehouden door de Amerikaanse grenspolitie. "De moeder zei dat zij en haar dochter van Honduras kwamen", vertelde Moore eerder. Hij mocht foto's van hen maken toen de agenten de groep tegenhielden. De moeder zette haar kind op de grond zodat de agenten haar konden fouilleren, toen begon het meisje te huilen. "Ik nam enkele foto's, het was heel snel voorbij. Heel emotioneel voor mij, ik blijf er maar aan denken."

Meteen na de foto's moesten de moeder en het meisje in een bestelwagen gaan zitten en reden ze weg. Moore had geen idee of de twee uiteindelijk ook van elkaar gescheiden zijn.

"Ze zijn veiliger nu dan tijdens hun overtocht"

Het Amerikaanse persagentschap Reuters heeft gesproken met de man die zegt dat hij de vader is van het meisje. Ook de Britse krant Daily Mail heeft contact gehad met hem.

Denis Javier Valera Hernandez (32) werkt in Honduras als kapitein. Hij en zijn vrouw Sandra Sanchez (32) hebben vier kinderen, van wie peuter Yanela de jongste is. Sanchez was werkloos. Valera Hernandez wist dat ze overwoog om naar de VS te gaan, waar familie van haar woont. Zelf steunde hij die plannen niet, "maar uiteindelijk was het haar persoonlijke beslissing."

Moeder en dochter vertrokken drie weken geleden, sindsdien heeft de vader niets meer van hen gehoord. Tot hij de foto van zijn dochtertje zag. Hij vertelt hoe moeilijk hij het daarmee had: "Natuurlijk heb ik gehuild. Het is moeilijk om dat als vader te zien, dat zou ieders hart breken. Maar ik weet nu dat ze niet in gevaar zijn. Ze zijn veiliger nu dan tijdens hun overtocht."

Mijn dochter is het symbool geworden van de scheiding van kinderen aan de Amerikaanse grens. Misschien heeft ze wel het hart van president Trump geraakt

Valera Hernandez heeft nog geen rechtstreeks contact gehad met zijn vrouw en dochter in de VS. Hij heeft wel vernomen dat de twee niet van elkaar gescheiden zouden zijn en in een detentiecentrum in het plaatsje McAllen in hechtenis zitten. Ze hebben er asiel aangevraagd, maar het is niet zeker wat er met hen zal gebeuren.

De vader hoopt dat ze ofwel asiel krijgen, ofwel naar huis terugkeren. "Als ze gedeporteerd worden, is dat ok voor mij zolang ze het kind niet van haar moeder scheiden. Ik kan nu alleen maar wachten."

"Mijn dochter is het symbool geworden van de scheiding van kinderen aan de Amerikaanse grens. Misschien heeft ze wel het hart van president Trump geraakt", aldus de vader nog.

Meest gelezen