Actievoerders bij de gevangnis van Jamioulx dinsdag.

Acties van cipiers tegen invoering minimale dienstverlening duren voort

De gevangeniscipiers voeren ook dit weekend nog actie. In de Vlaamse gevangenissen is vandaag maar een derde van het personeel opgedaagd. In de Waalse strafinstellingen was twee derde aanwezig.

De cipiers legden dinsdag het werk neer uit protest tegen de plannen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om een minimale dienstverlening in te voeren. Vooral in de gevangenissen van Brugge en Beveren zijn er daardoor problemen.  

"De situatie in Brugge is precair", zegt  Kathleen Van de Vijver van het gevangeniswezen. "Er zijn zeven mensen binnen en we hebben er 35 nodig om een minimale bezetting te hebben. In Beveren maken ze problemen omdat er beloftes gemaakt zijn voor bezoek en die zijn niet nagekomen kunnen worden door een gebrek aan personeel."

Maandag is er nieuw overleg tussen de bonden en minister Geens.

Meest gelezen