Videospeler inladen...

Tienduizenden Britten betogen tegen de brexit

Op verschillende plaatsen in Londen betogen tienduizenden Britten tegen de brexit. Het is precies twee jaar geleden dat de Britten voor een uitstap uit de Europese Unie stemden. De manifestanten trekken in Westminster van Pall Mall naar het parlementsgebouw. Organisator van de mars is de anti-brexitcampagne People's Vote.

De betogers willen dat er opnieuw een stemming komt, deze keer over de brexit-deal waarover premier Theresa May onderhandelt met de Europese Unie. Volgens hen zijn veel mensen van gedacht veranderd omdat ze nu beter weten wat de uitstap uit de EU betekent.

VRT-journalist Ivan Ollevier is bij de betoging in Londen:

Videospeler inladen...

"Er zou een keuze moeten zijn tussen de Europese Unie verlaten met de deal die de regering onderhandelt of in de Unie blijven,"zegt James McGrory van de actiegroep Open Britain. "Het belangrijkste is dat de brexit niet kan beslist worden door 650 politici in Westminster, maar dat het een zaak is van 65 miljoen mensen, die daarover een stem willen uitbrengen".

People's Vote maakt zich sterk dat de brexit "geen gedane zaak" is en roept de Britten op om hun stem luid te laten horen. De organisatie hoopt met het initiatief de druk op de Britse premier Theresa May en Labour-partijleider Jeremy Corbyn op te voeren.

Precies twee jaar geleden kozen de Britten er in een referendum met een krappe meerderheid van 52 procent voor om de EU te verlaten. De onderhandelingen tussen Brussel en Londen over de uitstap verlopen moeizaam. Eind maart 2019 wil Groot-Brittannië de Unie verlaten, al komt er waarschijnlijk nog een overgangsperiode van twee jaar.

Meest gelezen