Een gratis voetmassage om mantelzorgers te bedanken 

Vandaag zijn op verschillende plaatsen in Vlaanderen de mantelzorgers in de bloemetjes gezet. Zij nemen belangeloos de zorg op bijvoorbeeld voor een partner die aan jongdementie lijdt of een buur die net een heupoperatie achter de rug heeft.

Om hen te bedanken voor hun inzet organiseerde het Steunpunt Mantelzorg een gratis voetmassage of pedicure. "Zodat ze daarna op wolkjes lopen", zegt Sarah Pardon van het Steunpunt Mantelzorg.  

Ik liep om mijn boodschappen te doen, om hem toch maar geen minuut te lang alleen te laten

Rennie, ex-mantelzorger

Rennie kan het initiatief alvast erg waarderen. “Het doet deugd en ontroert me echt”, zegt ze. Jarenlang zorgde Rennie voor haar man die aan een zeldzame aandoening leed. Daardoor kon hij nog moeilijk zien, spreken en lopen.

"Het was zwaar", bekent Rennie, “ik moest voortdurend achter hem aanlopen om te zien of hij niet viel, ik gaf hem elke dag zijn bad, scheerde hem, maakte speciaal eten voor hem. Ik liep als een gek om mijn boodschappen te doen, om hem toch maar geen minuut te lang alleen te laten. Zo’n zorg wordt zwaar onderschat.”

Je vindt een kracht in jezelf die maakt dat je sterker wordt om die zorg te kunnen geven.

Rennie, ex-mantelzorger

De familie van Rennie drong er bij haar op aan om ook eens een keertje er op uit te gaan, want zo hou je het niet vol, zeiden ze. Maar Rennie hield vol. “Je vindt een kracht in jezelf die maakt dat je sterker wordt en die zware zorg aankunt", vertelt ze. Maar na het overlijden van haar man kwam wel de weerbots.

Geen tijd meer voor jezelf en hobby's

Ook Marina (*) geniet van de voetmassage van de pedicure, de eerste in haar lange leven.  Ze is 58 jaar getrouwd. Maar de laatste jaren gaat haar man zienderogen achteruit. Hij kan nog moeilijk stappen en mag ook niet meer autorijden.

En nu neemt Marina al zijn taken erbij en dat wordt zwaar, zegt ze. “Tijd voor mezelf en mijn hobby’s is er niet meer bij. Maar dat is dan maar zo”.

Ik ben superblij dat ik mijn steentje kan bijdragen

pedicure, Wendy Collin

Pedicure, Wendy Collin,  is ontroerd door de verhalen van de mantelzorgers.  “Het doet me wat dat deze mensen dag in dag uit zichzelf helemaal op de tweede plaats zetten. Nu mogen ze voor 1 keer eventjes aan zichzelf denken. Ik ben superblij dat ik die mensen vandaag kan behandelen en zo mijn steentje kan bijdragen. Het ontroert me. Ik ga vandaag met een heel goed gevoel naar huis".

* Marina is een fictieve naam.

Meest gelezen